Popia Carbonara

20 minit

5 Hidangan


Jika anda sedang mencari snek makanan ringan yang lazat dan mudah, anda pasti akan menyukai Resepi Popia Carbonara ini. Dibuat dengan hanya beberapa bahan mudah, ia adalah hidangan yang enak dan berperisa yang akan dinikmati seisi keluarga.
Cara buat Popia Carbonara ini adalah dengan menggunakan mentega, bawang holland, bawang putih, cendawan butang, tepung gandum, dan susu segar bagi menggantikan sos carbonara yang diproses untuk hidangan yang lebih sihat.

Bahan-bahan A:
1 tbsp | Mentega |
½ biji | Bawang kuning, dipotong dadu |
3 ulas | Bawang putih, dicincang |
200 g | Isi ayam kisar |
80 g | Lobak merah, dipotong dadu |
4 biji | Cendawan butang, dipotong dadu |
2 sudu besar | Tepung gandum |
1 cawan | Susu segar |
2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Bahan-bahan B:
15 keping | Kulit popiah |
2 sudu besar | Tepung gandum, dicampur dengan sedikit air |
Secukupnya | Minyak masak |

- Cairkan mentega, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, lobak merah dan cendawan butang, kacau sehingga separuh masak.
- Masukkan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan susu segar, renehkan dan biarkan sedikit pekat.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan biarkan sejuk.
- Letakkan 1 sudu inti di atas sekeping kulit popia. Balut dengan kemas dan lekatkan dengan campuran tepung gandum.
- Panaskan minyak masak dan gorengkan sehingga kulit popia keperangan. Sedia untuk dihidang.


