Popiah Carbonara

Popiah Carbonara
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
5 Hidangan
20 minit
Keterangan Resipi

Gabungan dua menu sos carbonara dengan popiah goreng diolah menjadi kegemaran dengan rakyat malaysia. Resipi yang ringkas dengan cara yang mudah.

Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

1 tbsp Mentega
½ biji Bawang kuning, dipotong dadu
3 ulas Bawang putih, dicincang
200 g Isi ayam kisar
80 g Lobak merah, dipotong dadu
4 biji Cendawan butang, dipotong dadu
2 sudu besar Tepung gandum
1 cawan Susu segar
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa

Bahan-bahan B:

15 keping Kulit popiah
2 sudu besar Tepung gandum, dicampur dengan sedikit air
Secukupnya Minyak masak
Cara Menyediakan
  1. Cairkan mentega, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan ayam, lobak merah dan cendawan butang, kacau sehingga separuh masak.
  3. Masukkan tepung gandum, kacau rata.
  4. Masukkan susu segar, renehkan dan biarkan sedikit pekat.
  5. Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan biarkan sejuk.
  6. Letakkan 1 sudu inti di atas sekeping kulit popia. Balut dengan kemas dan lekatkan dengan campuran tepung gandum.
  7. Panaskan minyak masak dan gorengkan sehingga kulit popia keperangan. Sedia untuk dihidang.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg