Popiah Carbonara

20 minit

5 Hidangan


Sediakan Resepi Popiah Carbonara yang enak ini di rumah dengan menggunakan bahan-bahan yang minimum! Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut.

Bahan-bahan A:
1 tbsp | Mentega |
½ biji | Bawang kuning, dipotong dadu |
3 ulas | Bawang putih, dicincang |
200 g | Isi ayam kisar |
80 g | Lobak merah, dipotong dadu |
4 biji | Cendawan butang, dipotong dadu |
2 sudu besar | Tepung gandum |
1 cawan | Susu segar |
2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
Bahan-bahan B:
15 keping | Kulit popiah |
2 sudu besar | Tepung gandum, dicampur dengan sedikit air |
Secukupnya | Minyak masak |

- Cairkan mentega, tumis bawang kuning dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan ayam, lobak merah dan cendawan butang, kacau sehingga separuh masak.
- Masukkan tepung gandum, kacau rata.
- Masukkan susu segar, renehkan dan biarkan sedikit pekat.
- Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan biarkan sejuk.
- Letakkan 1 sudu inti di atas sekeping kulit popia. Balut dengan kemas dan lekatkan dengan campuran tepung gandum.
- Panaskan minyak masak dan gorengkan sehingga kulit popia keperangan. Sedia untuk dihidang.


