Popiah Hailam dengan Sos Cili Buatan Sendiri
Keterangan Resipi
Popiah Hailam dengan Sos Cili Buatan Sendiri
Cara Menyediakan
- Rendam cendawan di dalam air panas dan hiris nipis. Angkat dan tos.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih. Tambah cendawan, ayam dan udang. Kacau-goreng selama beberapa minit, tambah surimi, sengkuang dan lobak merah. Terus goreng hingga agak kering.
- Bubuh perencah (A). Kacau sebati dan biar menyejuk.
- Setelah sejuk, letak 2 sudu besar campuran inti di atas kulit popiah. Gulung kemas dan lekat bahagian hujung kulit dengan (B).
- Panaskan secukup minyak, goreng-celup hingga keemasan. Hidang dengan sos cili buatan sendiri.
Bahan-bahan
Bahan-bahan
3 kuntum | Cendawan Cina, direndam & dihiris nipis |
6 sudu besar | Minyak masak |
2 sudu teh | Bawang putih cincang |
225 g | Filet ayam, dipotong halus |
170 g | Udang, dipotong kasar |
100 g | Surimi, dicarik & dipotong kasar |
250 g | Sengkuang, diparut halus |
120 g | Lobak merah, diparut halus |
10-15 pcs | Kulit popiah |
Bahan-bahan A: Perencah
Bahan-bahan
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
¼ sudu teh | AJI-NO-MOTO® |
2 sudu besar | Kicap cair |
Bahan-bahan B
Bahan-bahan
2 sudu besar | Tepung gandum |
3 sudu besar | Air |
Cara Menyediakan
- Disatukan
Sos cili buatan sendiri
Bahan-bahan
4 sudu besar | Air panas |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
6 sudu besar | Sos cili |
3 sudu besar | Sos tomato |
2 sudu besar | Sos plum |
2 sudu besar | Bijan, dipanggang |
Cara Menyediakan
- Campur-gaul air panas dengan Perencah Pati Ayam TUMIX® sehingga sekata.
- Tambah masuk 3 jenis sos, kacau sebati.
- Taburkan bijan panggang sebelum hidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes