Popiah Hailam dengan Sos Cili Buatan Sendiri

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes TUMIX® Chicken Stock Recipes
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Popiah Hailam dengan Sos Cili Buatan Sendiri

Sila Buat Pilihan
Hidangan
Bahan-bahan
Bahan-bahan A: Perencah
Bahan-bahan B
Sos cili buatan sendiri
Bahan-bahan
3 kuntum Cendawan Cina, direndam & dihiris nipis
6 sudu besar Minyak masak
2 sudu teh Bawang putih cincang
225 g Filet ayam, dipotong halus
170 g Udang, dipotong kasar
100 g Surimi, dicarik & dipotong kasar
250 g Sengkuang, diparut halus
120 g Lobak merah, diparut halus
10-15 pcs Kulit popiah
Bahan-bahan
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
¼ sudu teh AJI-NO-MOTO®
2 sudu besar Kicap cair
Bahan-bahan
2 sudu besar Tepung gandum
3 sudu besar Air
Cara Menyediakan
  1. Disatukan
Bahan-bahan
4 sudu besar Air panas
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
6 sudu besar Sos cili
3 sudu besar Sos tomato
2 sudu besar Sos plum
2 sudu besar Bijan, dipanggang
Cara Menyediakan
  1. Campur-gaul air panas dengan Perencah Pati Ayam TUMIX® sehingga sekata.
  2. Tambah masuk 3 jenis sos, kacau sebati.
  3. Taburkan bijan panggang sebelum hidang.
Cara Menyediakan
  1. Rendam cendawan di dalam air panas dan hiris nipis. Angkat dan tos.
  2. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Tambah cendawan, ayam dan udang. Kacau-goreng selama beberapa minit, tambah surimi, sengkuang dan lobak merah. Terus goreng hingga agak kering.
  3. Bubuh perencah (A). Kacau sebati dan biar menyejuk.
  4. Setelah sejuk, letak 2 sudu besar campuran inti di atas kulit popiah. Gulung kemas dan lekat bahagian hujung kulit dengan (B).
  5. Panaskan secukup minyak, goreng-celup hingga keemasan. Hidang dengan sos cili buatan sendiri.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg