Puding Kelapa dengan Sos Mangga

Puding Kelapa dengan Sos Mangga
Description
Keterangan Resipi

Gabungan bahan-bahan didalam resepi Puding Kelapa Dengan Sos Mangga yang mudah ini pasti menjadikan anda teruja untuk mencubanya. Sangat menyegarkan ketika dihidangkan sejuk.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan A: puding

22 g Serbuk gelatin
3½ sudu besar Air
300 ml Santan
200 ml Susu UHT segar
½ sudu kecil Garam
5 uncang Pemanis Pal Sweet®

Bahan B: sos mangga

160 ml Air
½ cawan Mangga masak, dipotong dadu kecil
1½ sudu besar Tepung jagung dicampurkan 2 sudu besar air
3 uncang Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Gabungkan serbuk gelatin dan air dalam mangkuk kecil. Gaul hingga gelatin larut dalam air dan menjadi kembung. Ketepikan.
  2. Masukkan santan, susu segar dan garam dalam periuk bertelinga. Panaskan campuran santan di bawah api sederhana rendah sehingga cecair menjadi panas tetapi tidak mendidih (adalah penting untuk memastikan campuran tidak mendidih).
  3. Cedok sesenduk campuran santan panas ke dalam campuran gelatin. Gaul hingga rata sepenuhnya. Tuangkan semula campuran gelatin ini ke dalam campuran santan. (Pada peringkat ini, jangan naikkan api, tetapi kekalkan pada api rendah.)
  4. Setelah campuran digaul rata, alihkan periuk bertelinga daripada api. Masukkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®. Gaul hingga sebati.
  5. Cedok campuran puding kelapa ke dalam acuan individu. Biarkan sejuk selama 3 – 4 minit. Ketepikan agar puding kelapa menjadi keras sebelum disimpan ke dalam peti sejuk untuk disejukkan sepenuhnya.
  6. Untuk menyediakan sos mangga, gabungkan air dan mangga yang telah dipotong dadu dalam periuk bertelinga. Panaskan di bawah api sederhana rendah. Gaul hingga campuran mula mendidih. Rintikkan campuran tepung jagung secara perlahan-lahan. Padamkan api, masukkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®. dan gaul rata.
  7. Keluarkan puding dan rintikkan sos mangga ke atas puding.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg