Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Pulut Kuning

Produk Yang Digunakan Untuk Resepi
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Pulut Kuning

Cadangan hidangan

Cadangan hidangan: 4-5 orang

Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
450 g Beras pulut susu
650 ml Air
1 keping Asam keping
1 paket SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna 26g
2 helai Daun pandan
Bahan-bahan B:
1 cawan Santan pekat
1 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Gula
Kaedah
  1. Basuh beras sehingga bersih.
  2. Rendam selama 1 jam bersama-sama bahan-bahan (A), kecuali daun pandan.
  3. Tapis dan cuci bersih beras pulut.
  4. Kukus beras bersama daun pandan selama 15 minit.
  5. Campurgaulkan bahan-bahan (B).
  6. Keluarkan pulut dari pengukus. Tuangkan bancuhan (B) ke atas pulut. Gaul rata.
  7. Kukus semula selama 10 minit atau sehingga santan kering.
  8. Sedia untuk dihidang.
Ajinomoto Product