Pulut Kuning

Resepi Pulut Kuning yang Sedap dan Mudah
recipe-cook-time
5 orang
Description
Keterangan Resipi

Pulut Kuning ialah sejenis pulut yang dimasak bersama dengan kunyit atau pewarna makanan yang lain. Ia adalah hidangan yang sesuai dimakan bersama sajian yang lazat seperti Kari Ayam atau Rendang Ayam.

Jika anda sedang mencari resepi yang lazat untuk menambahkan variasi pada hidangan anda, cubalah masak Pulut Kuning ini. Hidangan ini mudah dibuat dan boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis hidangan protein dan sayur-sayuran yang lain.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

450 g Beras pulut susu
650 ml Air
1 keping Asam keping
1 paket SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna 26g
2 helai Daun pandan

Bahan-bahan B:

1 cawan Santan pekat
1 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Gula
Method
Cara Menyediakan
  1. Basuh beras sehingga bersih.
  2. Rendam selama 1 jam bersama-sama bahan-bahan (A), kecuali daun pandan.
  3. Tapis dan cuci bersih beras pulut.
  4. Kukus beras bersama daun pandan selama 15 minit.
  5. Campurgaulkan bahan-bahan (B).
  6. Keluarkan pulut dari pengukus. Tuangkan bancuhan (B) ke atas pulut. Gaul rata.
  7. Kukus semula selama 10 minit atau sehingga santan kering.
  8. Sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg