Pulut Kuning


5 orang

Pulut Kuning ialah sejenis pulut yang dimasak bersama dengan kunyit atau pewarna makanan yang lain. Ia adalah hidangan yang sesuai dimakan bersama sajian yang lazat seperti Kari Ayam atau Rendang Ayam.
Jika anda sedang mencari resepi yang lazat untuk menambahkan variasi pada hidangan anda, cubalah masak Pulut Kuning ini. Hidangan ini mudah dibuat dan boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis hidangan protein dan sayur-sayuran yang lain.

Bahan-bahan A:
450 g | Beras pulut susu |
650 ml | Air |
1 keping | Asam keping |
1 paket | SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna 26g |
2 helai | Daun pandan |
Bahan-bahan B:
1 cawan | Santan pekat |
1 sudu kecil | Garam |
2 sudu kecil | Gula |

- Basuh beras sehingga bersih.
- Rendam selama 1 jam bersama-sama bahan-bahan (A), kecuali daun pandan.
- Tapis dan cuci bersih beras pulut.
- Kukus beras bersama daun pandan selama 15 minit.
- Campurgaulkan bahan-bahan (B).
- Keluarkan pulut dari pengukus. Tuangkan bancuhan (B) ke atas pulut. Gaul rata.
- Kukus semula selama 10 minit atau sehingga santan kering.
- Sedia untuk dihidang.


