Pulut Kuning

Pulut Kuning
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
Ajinomoto Malaysia
5 orang
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

450 g Beras pulut susu
650 ml Air
1 keping Asam keping
1 paket SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna 26g
2 helai Daun pandan

Bahan-bahan B:

1 cawan Santan pekat
1 sudu kecil Garam
2 sudu kecil Gula
Cara Menyediakan
  1. Basuh beras sehingga bersih.
  2. Rendam selama 1 jam bersama-sama bahan-bahan (A), kecuali daun pandan.
  3. Tapis dan cuci bersih beras pulut.
  4. Kukus beras bersama daun pandan selama 15 minit.
  5. Campurgaulkan bahan-bahan (B).
  6. Keluarkan pulut dari pengukus. Tuangkan bancuhan (B) ke atas pulut. Gaul rata.
  7. Kukus semula selama 10 minit atau sehingga santan kering.
  8. Sedia untuk dihidang.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg