Rendang Ayam
5 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Resepi Rendang Ayam adalah hidangan tradisional yang digemari oleh masyarakat Malaysia. Rendang adalah versi hidangan kari ayam kering yang dimasak dengan santan dan kerisik kelapa.
Rendang juga boleh dibuat dengan daging lembu atau kambing, tetapi ayam adalah pilihan yang paling popular. Hidangan ini biasanya dihidangkan bersama nasi, ketupat, lemang, pulut kuning atau nasi impit.
Sesetengah resipi juga menggunakan daun pandan selain daripada daun kunyit, yang memberikan rasa dan orama yang unik. Rendang ayam sering dihidangkan di rumah terbuka semasa hari raya atau majlis-majlis khas seperti perkahwinan.
Bahan-bahan
½ cawan | Minyak masak |
1 kg | Ayam, dipotong |
2 helai | Daun kunyit |
2 helai | Daun limau purut |
1 cawan | Santan |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
20 g | Gula Melaka |
1 sudu besar | Kicap manis |
1½ sudu kecil | Garam |
2 sudu besar | Kerisik |
Bahan-bahan (A): dikisar
1 biji | Bawang besar |
5 ulas | Bawang putih |
4 batang | Serai |
2 inci | Halia |
1 inci | Lengkuas |
2 inci | Kunyit hidup |
10 tangkai | Cili kering, direbus |
½ cawan | Air |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan kisar (A) sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, kacau dan biar sehingga ayam separuh masak.
- Masukkan daun kunyit, daun limau purut dan masukkan santan.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, gula Melaka, kicap manis dan garam.
- Kacau sehingga sedikit kering dan naik minyak.
- Tambahkan kerisik, gaul sekata dan masak sehingga kering.
- Sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes