Rendang Ayam Klasik

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi




Rendang Ayam Klasik

Bahan-bahan:
½ ekor | Ayam, dipotong sederhana |
Sedikit | Serbuk kunyit |
80 g | Kerisik |
200 ml | Santan pekat (kotak) |
3 helai | Daun kunyit, dimayang halus |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 peket | Perencah Masak Merah SERI-AJI® |
Sedikit | Garam |
1-2 peket | Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® |
1 senduk | Minyak masak until menumis |
Bahan-bahan kisar:
4 batang | Serai, dimayang |
4 inci | Lengkuas (sederhana besar), digiris |
1 inci | Halia |
1 inci | Kunyit |
3 biji | Bawang besar, dihiris |
3 ulas | Bawang putih |

1.
Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng separuh masak.
2.
Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
3.
Masukkan Perencah Masak Merah SERI-AJI® dan Perencah Pati Ayam TUMIX®.
4.
Masukkan santan dan kacau sehingga pekat sedikit.
5.
Masukkan ayam dan kemudian masukkan kerisik dan gaul sehingga sebati.
6.
Tutupkan api dan masukkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® serta sedikit garam jika suka.
7.
Akhir sekali masukkan daun kunyit cincang.
8.
Kacau hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Disqus comment