Rendang Ayam Klasik

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan:
½ ekor Ayam, dipotong sederhana
Sedikit Serbuk kunyit
80 g Kerisik
200 ml Santan pekat (kotak)
3 helai Daun kunyit, dimayang halus
1 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1 peket Perencah Masak Merah SERI-AJI®
Sedikit Garam
1-2 peket Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet®
1 senduk Minyak masak until menumis
Bahan-bahan kisar:
4 batang Serai, dimayang
4 inci Lengkuas (sederhana besar), digiris
1 inci Halia
1 inci Kunyit
3 biji Bawang besar, dihiris
3 ulas Bawang putih
Cara Menyediakan
  1. Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng separuh masak.
  2. Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan Perencah Masak Merah SERI-AJI® dan Perencah Pati  Ayam TUMIX®.
  4. Masukkan santan dan kacau sehingga pekat sedikit.
  5. Masukkan ayam dan kemudian masukkan kerisik dan gaul sehingga sebati.
  6. Tutupkan api dan masukkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® serta sedikit garam  jika suka.
  7. Akhir sekali masukkan daun kunyit cincang.
  8. Kacau hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.

Kongsi Artikel Ini