Rendang Ayam Klasik
Keterangan Resipi
Rendang Ayam Klasik
Bahan-bahan
½ ekor | Ayam, dipotong sederhana |
Sedikit | Serbuk kunyit |
80 g | Kerisik |
200 ml | Santan pekat (kotak) |
3 helai | Daun kunyit, dimayang halus |
1 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 peket | Perencah Masak Merah SERI-AJI® |
Sedikit | Garam |
1-2 peket | Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® |
1 senduk | Minyak masak until menumis |
Bahan-bahan kisar:
4 batang | Serai, dimayang |
4 inci | Lengkuas (sederhana besar), digiris |
1 inci | Halia |
1 inci | Kunyit |
3 biji | Bawang besar, dihiris |
3 ulas | Bawang putih |
Cara Menyediakan
- Ayam digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng separuh masak.
- Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan Perencah Masak Merah SERI-AJI® dan Perencah Pati Ayam TUMIX®.
- Masukkan santan dan kacau sehingga pekat sedikit.
- Masukkan ayam dan kemudian masukkan kerisik dan gaul sehingga sebati.
- Tutupkan api dan masukkan Pemanis Kalori Rendah Pal Sweet® serta sedikit garam jika suka.
- Akhir sekali masukkan daun kunyit cincang.
- Kacau hingga sebati. Sedia untuk dihidangkan.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Seri-Aji® Masak Merah Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes