Rendang Udang

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan:
1 cawan Santan
2 helai Daun limau purut
2 helai Daun kunyit, diikat
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
4 sudu kecil Garam
25 g Gula Melaka, diparut
4 sudu besar Kerisik
30 Udang putih
Bahan-bahan A: dikisar
8 Bawang merah
8 ulas Bawang putih
10 tangkai Cili kering, direbus
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
2 batang Serai
4 inci Kunyit hidup
½ cawan Minyak masak
Cara Menyediakan

1. Panaskan kuali, tumis bahan kisar (A) sehingga naik bau.
2. Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit.
3. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula melaka.
4. Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering.
5. Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering.
6. Sedia untuk dihidang.

 

 

 

Kongsi Artikel Ini