Rendang Udang

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi

To watch the cooking video, please click

Tukar selera anda dengan mencuba resepi Rendang Udang yang mudah dan menarik ini. Kemanisan udang bersama kepelbagaian rempah dan daun kunyit menjadikannya sesuai sebagai hidangan utama.

Cadangan hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan:
1 cawan | Santan |
2 helai | Daun limau purut |
2 helai | Daun kunyit, diikat |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
4 sudu kecil | Garam |
25 g | Gula Melaka, diparut |
4 sudu besar | Kerisik |
30 | Udang putih |
Bahan-bahan A: dikisar
8 | Bawang merah |
8 ulas | Bawang putih |
10 tangkai | Cili kering, direbus |
2 inci | Halia |
2 inci | Lengkuas |
2 batang | Serai |
4 inci | Kunyit hidup |
½ cawan | Minyak masak |

1.
Panaskan kuali, tumis bahan kisar (A) sehingga naik bau.
2.
Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit.
3.
Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula melaka.
4.
Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering.
5.
Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering.
6.
Sedia untuk dihidang.
Disqus comment