Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Rendang Udang

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO®
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Tukar selera anda dengan mencuba resepi Rendang Udang yang mudah dan menarik ini. Kemanisan udang bersama kepelbagaian rempah dan daun kunyit menjadikannya sesuai sebagai hidangan utama.

Cadangan hidangan

Cadangan hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan
Bahan-bahan:
1 cawan Santan
2 helai Daun limau purut
2 helai Daun kunyit, diikat
1 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
4 sudu kecil Garam
25 g Gula Melaka, diparut
4 sudu besar Kerisik
30 Udang putih
Bahan-bahan A: dikisar
8 Bawang merah
8 ulas Bawang putih
10 tangkai Cili kering, direbus
2 inci Halia
2 inci Lengkuas
2 batang Serai
4 inci Kunyit hidup
½ cawan Minyak masak
Cara Menyediakan
1. Panaskan kuali, tumis bahan kisar (A) sehingga naik bau.
2. Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit.
3. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula melaka.
4. Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering.
5. Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering.
6. Sedia untuk dihidang.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product