Rendang Udang


10 orang


Tukar selera anda dengan mencuba resepi Rendang Udang yang mudah dan menarik ini. Kemanisan udang bersama kepelbagaian rempah dan daun kunyit menjadikannya sesuai sebagai hidangan utama.

1 cawan | Santan |
2 helai | Daun limau purut |
2 helai | Daun kunyit, diikat |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
4 sudu kecil | Garam |
25 g | Gula Melaka, diparut |
4 sudu besar | Kerisik |
30 | Udang putih |
Bahan-bahan A: dikisar
8 | Bawang merah |
8 ulas | Bawang putih |
10 tangkai | Cili kering, direbus |
2 inci | Halia |
2 inci | Lengkuas |
2 batang | Serai |
4 inci | Kunyit hidup |
½ cawan | Minyak masak |

- Panaskan kuali, tumis bahan kisar (A) sehingga naik bau.
- Masukkan santan, daun limau purut dan daun kunyit.
- Perasakan dengan AJI-NO-MOTO®, garam dan gula melaka.
- Masukkan kerisik, masak sehingga sedikit kering.
- Masukkan udang, kacau sehingga udang masak dan kuah sedikit kering.
- Sedia untuk dihidang.


