Resepi Bihun Sup


6 orang


Bihun Sup adalah hidangan mee hoon yang digemari ramai di Malaysia. Klik di sini untuk mendapatkan Resepi Bihun Sup khas kami.

Bahan-bahan: Sup
3 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
2 kuntum | Bunga lawang |
3 biji | Buah pelaga |
4 biji | Cengkih |
5 biji | Bawang merah, dikisar |
3 ulas | Bawang putih, dikisar |
½ inci | Halia, dikisar |
25 g | Rempah sup |
2 liter | Air |
2 keping | Isi dada ayam |
4 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-bahan A: sambal kicap
30 g | Cili padi |
3 ulas | Bawang putih |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
2 sudu besar | Kicap manis |
Secukupnya | Garam |
Bahan-bahan B: bahan iringan
300 g | Bihun, direbus dan ditus |
150 g | Taugeh, dicelur |
2 tangkai | Daun sup, dihiris |
2 tangkai | Daun bawang, dihiris |
1 sudu besar | Bawang goreng |

- Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
- Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, kacau sehingga naik bau.
- Masukkan rempah sup dan tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan air dan ayam. Didihkan.
- Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Setelah isi ayam masak, keluarkan dan racikkan isi ayam.
- Kisarkan sehingga halus kesemua bahan (A) untuk sambal kicap. Ketepikan.
- Letakkan sebahagian bihun, bahan-bahan iringan termasuk isi ayam dan sup kedalam mangkuk. Sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.


