Resepi Bihun Sup

Bihun Sup
recipe-cook-time
6 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi

Bihun Sup adalah hidangan mee hoon yang digemari ramai di Malaysia. Klik di sini untuk mendapatkan Resepi Bihun Sup khas kami.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan: Sup

3 sudu besar Minyak masak
1 batang Kulit kayu manis
2 kuntum Bunga lawang
3 biji Buah pelaga
4 biji Cengkih
5 biji Bawang merah, dikisar
3 ulas Bawang putih, dikisar
½ inci Halia, dikisar
25 g Rempah sup
2 liter Air
2 keping Isi dada ayam
4 sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam

Bahan-bahan A: sambal kicap

30 g Cili padi
3 ulas Bawang putih
2 sudu kecil Jus limau nipis
2 sudu besar Kicap manis
Secukupnya Garam

Bahan-bahan B: bahan iringan

300 g Bihun, direbus dan ditus
150 g Taugeh, dicelur
2 tangkai Daun sup, dihiris
2 tangkai Daun bawang, dihiris
1 sudu besar Bawang goreng
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
  2. Masukkan bawang merah, bawang putih dan halia, kacau sehingga naik bau.
  3. Masukkan rempah sup dan tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan air dan ayam. Didihkan.
  5. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  6. Setelah isi ayam masak, keluarkan dan racikkan isi ayam.
  7. Kisarkan sehingga halus kesemua bahan (A) untuk sambal kicap. Ketepikan.
  8. Letakkan sebahagian bihun, bahan-bahan iringan termasuk isi ayam dan sup kedalam mangkuk. Sedia untuk dihidang bersama sambal kicap.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg