Resepi Kari Ayam


12 orang


Resepi Kari Ayam adalah antara menu wajib di Malaysia. Resepi ini sangat mudah dan ia sesuai dihidang bersama Nasi, roti canai mahupun roti jala

1 cawan | Minyak masak |
2 batang | Kulit kayu manis |
6 kuntum | Bunga lawang |
6 biji | Buah pelaga |
8 biji | Cengkih |
14 sudu besar | Rempah kari ayam, digaul dengan sedikit air |
1.6 kg | Ayam, dipotong |
4 biji | Ubi kentang, sederhana besar, dipotong |
4 cawan | Air |
2 keping | Asam keping |
2 cawan | Santan pekat |
4 tangkai | Daun kari |
4 sudu besar | TUMIX® Pati Perencah Ayam |
Bahan-bahan A: dikisar
2 biji | Bawang besar |
6 ulas | Bawang putih |
1 inci | Halia |
200 ml | Air |

- Panaskan minyak masak.
- Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
- Masukkan bahan-bahan (A) bersama pes rempah kari, tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul sebati. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
- Masukkan air, asam keping, santan dan daun kari. Renehkan sehingga pecah minyak.
- Perasakan dengan TUMIX® Pati Perencah Ayam. Kacau sebati.
- Sedia untuk dihidang.


