Resepi Kari Ayam

Kari Ayam
recipe-cook-time
12 orang
Play Video Tonton Video Memasak
Description
Keterangan Resipi
Resepi Kari Ayam adalah antara menu wajib di Malaysia. Resepi ini sangat mudah dan ia sesuai dihidang bersama Nasi, roti canai mahupun roti jala
Ingredients
Bahan-bahan
1 cawan Minyak masak
2 batang Kulit kayu manis
6 kuntum Bunga lawang
6 biji Buah pelaga
8 biji Cengkih
14 sudu besar Rempah kari ayam, digaul dengan sedikit air
1.6 kg Ayam, dipotong
4 biji Ubi kentang, sederhana besar, dipotong
4 cawan Air
2 keping Asam keping
2 cawan Santan pekat
4 tangkai Daun kari
4 sudu besar TUMIX® Pati Perencah Ayam

Bahan-bahan A: dikisar

2 biji Bawang besar
6 ulas Bawang putih
1 inci Halia
200 ml Air
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak.
  2. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan cengkih.
  3. Masukkan bahan-bahan (A) bersama pes rempah kari, tumis sehingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam dan ubi kentang, gaul sebati. Biarkan sehingga ayam separuh masak.
  5. Masukkan air, asam keping, santan dan daun kari. Renehkan sehingga pecah minyak.
  6. Perasakan dengan TUMIX® Pati Perencah Ayam. Kacau sebati.
  7. Sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg