Resepi Sup Kaki Ayam
5 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Resepi untuk Sup Kaki Ayam yang enak ini dan mudah untuk disediakan menggunakan AJI-SHIO® Lada Berperisa bersama kaki ayam yang direneh hingga lembut.
Bahan-bahan
2 sudu besar | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
2 biji | Bunga lawang |
3 biji | Buah pelaga |
2 sudu kecil | Rempah sup |
600 g | Kaki ayam |
1.5 liter | Air |
2 ½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
3 sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Gula |
2 helai | Daun limau purut |
2 biji | Kentang, dipotong |
1 biji | Lobak merah, dipotong |
3 biji | Cili padi, ditumbuk (Pilihan) |
2 sudu kecil | Jus limau nipis |
1 batang | Daun ketumbar |
Bahan-bahan (A): ditumbuk
1 batang | Batang daun ketumbar |
5 biji | Bawang merah |
3 ulas | Bawang putih |
1 inci | Halia |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
- Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan rempah sup.
- Masukkan kaki ayam, air, AJI-SHIO® Lada Berperisa, garam, sos ikan, gula dan daun limau purut.
- Didihkan selama 20 minit dengan api sederhana atau sehingga kaki ayam separuh lembut. 5
- Masukkan kentang, lobak merah dan cili padi, didihkan selama 20 minit.
- Tutup api dan masukkan jus limau nipis, gaul sebati.
- Taburkan daun ketumbar dan sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes