Rol Ayam Beraneka

Rol Ayam Beraneka
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes TUMIX® Chicken Stock Recipes
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto
10 orang
Bahan-bahan
8 keping Kulit tauhu (8”×11”)
½ cawan Minyak masak
16 batang Jejari ketam

Bahan- bahan A: Isi

600 g Isi peha ayam, dicincang
220 g Isi udang, dicincang
100 g Buah berangan, dicincang
20 g Cendawan shitake kering, direndam dan dicincang
10 g Cendawan hitam kering, direndam dan dicincang
100 g Lobak merah, dicincang
50 g Kekapis kering, direndam dan dicincang
2 batang Daun bawang, dihiris
2 sudu besar Tepung gandum
1 ½ sudu besar TUMIX® Pati Ayam
1 sudu keci AJI-SHIO® Lada Berperisa
1sudu besar Kicap cair
2 sudu keci Sos tiram
½ sudu kecil Gula
½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil Minyak bijan
Cara Menyediakan
  1. Gaul bahan-bahan A sehingga sebati.
  2. Tuangkan 2 ½ sudu besar isi ke atas sekeping kulit tauhu. Ratakan dan letakkan isi ketam di tengah.
  3. Gulungkan memanjang sehingga setengah, lipatkan bahagian tepi gulungan dan gulungkan kemas.
  4. Ulang langkah 2 & 3 dengan kulit tauhu yang selebihnya.
  5. Kukuskan gulungan selama 10 minit. Keluarkan dan sejukkan.
  6. Panaskan minyak masak. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
  7. Potong dan sedia untuk dihidang.
     
Tips

Selepas dikukus, gulungan boleh disejuk beku untuk dimakan pada hari yang lain.

E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg