Rol Ayam Beraneka
10 orang
Tonton Video Memasak
Bahan-bahan
8 keping | Kulit tauhu (8”×11”) |
½ cawan | Minyak masak |
16 batang | Jejari ketam |
Bahan- bahan A: Isi
600 g | Isi peha ayam, dicincang |
220 g | Isi udang, dicincang |
100 g | Buah berangan, dicincang |
20 g | Cendawan shitake kering, direndam dan dicincang |
10 g | Cendawan hitam kering, direndam dan dicincang |
100 g | Lobak merah, dicincang |
50 g | Kekapis kering, direndam dan dicincang |
2 batang | Daun bawang, dihiris |
2 sudu besar | Tepung gandum |
1 ½ sudu besar | TUMIX® Pati Ayam |
1 sudu keci | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
1sudu besar | Kicap cair |
2 sudu keci | Sos tiram |
½ sudu kecil | Gula |
½ sudu kecil | Garam |
1 sudu kecil | Minyak bijan |
Cara Menyediakan
- Gaul bahan-bahan A sehingga sebati.
- Tuangkan 2 ½ sudu besar isi ke atas sekeping kulit tauhu. Ratakan dan letakkan isi ketam di tengah.
- Gulungkan memanjang sehingga setengah, lipatkan bahagian tepi gulungan dan gulungkan kemas.
- Ulang langkah 2 & 3 dengan kulit tauhu yang selebihnya.
- Kukuskan gulungan selama 10 minit. Keluarkan dan sejukkan.
- Panaskan minyak masak. Gorengkan sehingga kuning keemasan.
- Potong dan sedia untuk dihidang.
Tips
Selepas dikukus, gulungan boleh disejuk beku untuk dimakan pada hari yang lain.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes