Roti Gulung Ayam

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan A: inti
1 ½ sudu besar Minyak masak
2 biji Bawang merah, dicincang
2 biji Bawang putih, dicincang
1 batang Cili merah, dicincang
8 helai Daun kesum
200 g Isi ayam, dicincang
2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
1 sudu kecil Gula
1 sudu kecil Jus limau nipis
Bahan-bahan:
2 biji Telur
½ sudu kecil AJI-SHIO® Lada Berperisa
6 keping Roti putih
secukupnya Minyak masak
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga keperangan.
  2. Masukkan daun kesum dan isi ayam, kacau sehingga separuh masak.
  3. Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Berperisa dan gula. Kacau sehingga masak.
  4. Masukkan jus limau nipis, gaul sebati dan ketepikan.
  5. Pukul telur bersama AJI-SHIO® Lada Berperisa sehingga rata.
  6. Rol roti sehingga leper. Letakkan sedikit inti di tengah roti.
  7. Sapukan sedikit bancuhan telur di hujung roti dan gulung dengan kemas.
  8. Celupkan gulungan roti ke dalam bancuhan telur.
  9. Gorengkan dengan minyak yang panas sehingga keperangan.
  10. Sedia untuk dihidang.

Kongsi Artikel Ini