Salad Fettuccine Dingin
Keterangan Resipi
Cuba resepi salad Fettuccine asli ini untuk sesuatu yang berlainan. Segar dan bertampilan cantik, penggunaan Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® dan Perencah Ikan Bilis TUMIX® menambahkan lagi rasa salad, anda pasti mengidamnya bila-bila masa.
Bahan-bahan
250 g | Fettuccine bayam |
Serenjis | Garam |
2 sudu besar | Minyak zaitun |
1 biji | Tomato |
50 g | Kacang kedelai jepang (Edamame) |
2 sudu besar | Kepingan tuna dalam air garam (tin), ditoskan air |
3 biji | Bawang merah, dipotong halus |
1 sudu besar | Kacang pistachio bakar, dipotong kasar |
3 tangkai | Daun roket, dikoyak-koyak |
Perencah:
Serenjis | Garam |
Serenjis | Lada Hitam Berperisa AJI-SHIO® |
1/4 sudu teh | Perencah Pati Ikan Bilis TUMIX®, digaul sekata dengan 1 sudu besar air panas |
2 tbspsudu besar | Cuka Balsamic |
½ sudu teh | Gula |
2 – 3 sudu besar | Jus lemon |
Cara Menyediakan
- Kelar bahagian bawah tomato berbentuk silang. Masak dalam air didih selama 1 minit. Letak dalam air sejuk selama 1 – 2 minit. Kupas kulit dan buang biji. Potong kasar.
- Panaskan 1 sudu besar minyak zaitun. Tambah masuk semua perencah dan tuna. Goreng seketika sehingga sebati. Biar menyejuk.
- Masak fettuccine dalam air didih. Bubuh garam dan baki minyak zaitun, masak sehingga al dente (pejal). Toskan dan letak dalam air berais selama 2 minit. Toskan air sekali lagi.
- Gaulkan fettuccine dengan sos tuna.
- Masukkan bawang merah, kacau sebati supaya sos diserap ke dalam fettuccine.
- Tambahkan kacang kedelai jepang, kacang pistachio dan daun roket. Gaul sekata.
- Pindahkan ke dalam mangkuk individu. Oleh sebab ini merupakan hidangan salad digin, anda boleh letakkan mangkuk di antara ais ataupun simpan mangkuk di dalam peti sejuk selama 20 – 30 minit sebelum hidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes