Sate Ayam

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi


To watch the cooking video, please click

5 Hidangan

Sate Ayam

BAHAN-BAHAN:
800 gm | Ayam (dicuci and dipotong kecil) |
Secukupnya | Minyak (untuk goreng) |
30 batang | 30 batang |
BAHAN-BAHAN (A):
1 sudu kecil | Biji Ketumbar |
1 sudu kecil | Jintan Manis |
1 sudu kecil | Jintan Putih |
1 sudu besar | Serbuk Kunyit |
2 tangkai | Serai (ditumbuk) |
80 gm | Gula Merah Kastor |
50 ml | Minyak |
2 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami (Penambah Perisa) |
BLENDED INGREDIENT (B):
10 biji | Bawang Merah |
1 biji | Bawang Besar |
4 biji | Bawang Putih |
½ inci | Halia |
50 ml | Air |

1.
Perapkan ayam dengan Bahan-bahan A dan B.
2.
Perap untuk 30 minit dalam peti sejuk.
3.
Cucuk daging ayam dengan lidi sate.
4.
Panaskan minyak masak dalam kuali leper dan gorengkan ayam.
5.
Hidangkan bersama bahan iringan seperti timun, bawang merah dan kuah kacang.
Disqus comment