Set Ayam Korea
Memandangkan makanan Korea semakin popular dan digemari oleh rakyat Malaysia, kami menerapkan idea hidangan terkenal ini mengikut keperluan individu aktif. Jadi anda boleh menikmati makanan terkini dengan cara yang sihat dan memuaskan sambil memenuhi keperluan untuk sokongan latihan.
Ayam Korea adalah makanan ringan atau hidangan yang lazat yang dinikmati oleh semua peringkat umur. Resepi Ayam Korea daripada Ajinomoto Malaysia ini enak dinikmati bersama nasi dan kimchi untuk hidangan lengkap.
- Nasi Jepun 50g
- Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
- Kimchi
- Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
-
Susu Pisang
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi Jepun 70g
- Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
- Kimchi
- Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
-
Susu Pisang
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
- Nasi Jepun 100g
- Ayam Bakar Bersama Sos Masam Manis
- Kimchi
- Sundubu-Jjigae (Stew Tauhu Lembut Ala Korea)
-
Susu Pisang
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Bahan-bahan A
60 g | Isi ayam, di potong dadu 1 inci |
1 sudu kecil | SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
1/4 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bijan, dibakar |
Bahan-bahan B: sos
½ sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu besar | Sos cili |
1/2 sudu besar | Sos tomato |
1/2 sudu besar | Madu |
1 sudu kecil | Gula perang |
1/2 sudu kecil | Dark brown sugar |
2 sudu besar | Air |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Jus limau nipis |
- Perap ayam bersama SERI-AJI® selama 10 minit.
- Letakkan ayam di atas kertas kalis minyak, sapu sedikit minyak dan bakar pada suhu 190’C selama 10-15 minit. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan semua bahan-bahan sos yang lain, kacau sehingga pekat.
- Masukkan ayam bakar kedalam sos, gaul rata.
- Hidangkan bersama bijan bakar.
Bahan-bahan A
45 g | Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci |
500 ml | Air |
3 sudu besar | Garam |
1 sudu besar | Serbuk cili Korea / biasa |
1 paket kecil | Pemanis PAL-SWEET® |
1 sudu besar | Sos ikan |
40 g | Lobak merah, diparut |
40 g | Lobak putih, diparut |
2 tangkai | Daun bawang, dipotong 2 cm |
Bahan-bahan B: dicincang halus
2 ulas | Bawang putih |
¼ biji | Bawang merah |
½ cm | Halia |
2 sudu besar | Buah pear, dicincang |
- Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
- Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
- Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
- Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
- Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.
Boleh disediakan awal beberapa hari.
*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.
Bahan-bahan A
1 sudu besar | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang Holland, dipotong dadu kecil |
20 g | Daging ayam cincang |
½ | Cili hijau, dihiris nipis |
½ | Cili merah, dihiris nipis |
350 ml | Air |
10 | Kepah |
60 g | Tauhu lembut |
½ | Telur |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu besar | Daun bawang cincang, hiasan |
Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata
1 sudu kecil | Kepingan ciili Korean/ biasa |
1 sudu kecil | Kicap |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
- Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
- Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
- Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
- Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
- Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Bahan-bahan
1 medium | Banana, cut into small pieces |
¾ cup | Low-fat Milk, chilled |
1 sachet | PAL-SWEET® Sweetener |
- Kisar pisang bersama susu dan Pal-Sweet®.
- Dihidang sejuk.
Bahan-bahan A
100 g | Isi ayam, di potong dadu 1 inci |
½ sudu kecil | SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
½ sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bijan, dibakar |
Bahan-bahan B: sos
½ sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu besar | Sos cili |
½ sudu besar | Sos tomato |
½ sudu besar | Madu |
½ sudu kecil | Gula perang |
½ sudu kecil | Dark brown sugar |
2 sudu besar | Air |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Sos ikan |
- Marinate chicken with SERI-AJI® for 10 minutes.
- Place the marinated chicken on greaseproof paper, brush with some oil and bake at 190’C for 10-15 minutes. Keep aside.
- Heat oil, stir-fry garlic until fragrant.
- Add remaining ingredients. Stir until thick.
- Add in roasted chicken, toss well.
- Serve sprinkled with sesame seeds.
Bahan-bahan A
45 g | Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci |
500 ml | Air |
3 sudu besar | Garam |
1 sudu besar | Serbuk cili Korea / biasa |
1 paket kecil | Pemanis PAL-SWEET® |
1 sudu besar | Sos ikan |
40 g | Lobak merah, diparut |
40 g | Lobak putih, diparut |
2 tangkai | Daun bawang, dipotong 2 cm |
Bahan-bahan B: dicincang halus
2 ulas | Bawang putih |
¼ biji | Bawang merah |
½ cm | Halia |
2 sudu besar | Buah pear, dicincang |
- Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
- Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
- Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
- Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
- Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.
Boleh disediakan awal beberapa hari.
*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.
Bahan-bahan A
1 sudu besar | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang Holland, dipotong dadu kecil |
20 g | Daging ayam cincang |
½ | Cili hijau, dihiris nipis |
½ | Cili merah, dihiris nipis |
350 ml | Air |
10 | Kepah |
60 g | Tauhu lembut |
½ | Telur |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu besar | Daun bawang cincang, hiasan |
Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata
1 sudu kecil | Kepingan ciili Korean/ biasa |
1 sudu kecil | Kicap |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
- Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
- Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
- Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
- Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
- Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Bahan-bahan
1 medium | Banana, cut into small pieces |
¾ cup | Low-fat Milk, chilled |
1 sachet | PAL-SWEET® Sweetener |
1. Blend banana with milk and Pal-Sweet®
2. Serve cold.
Bahan-bahan A
130 g | Isi ayam, di potong dadu 1 inci |
1 sudu besar | SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
1/4 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bijan, dibakar |
Bahan-bahan B: sos
½ sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu besar | Sos cili |
½ sudu besar | Sos tomato |
½ sudu besar | Madu |
1 sudu kecil | Gula perang |
½ sudu kecil | Dark brown sugar |
2 sudu besar | Air |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Jus limau nipis |
- Perap ayam bersama SERI-AJI® selama 10 minit.
- Letakkan ayam di atas kertas kalis minyak, sapu sedikit minyak dan bakar pada suhu 190’C selama 10-15 minit. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan semua bahan-bahan sos yang lain, kacau sehingga pekat.
- Masukkan ayam bakar kedalam sos, gaul rata.
- Hidangkan bersama bijan bakar.
Bahan-bahan A
45 g | Kubis panjang, dipotong tebal 1 inci |
500 ml | Air |
3 sudu besar | Garam |
1 sudu besar | Serbuk cili Korea / biasa |
1 paket kecil | Pemanis PAL-SWEET® |
1 sudu besar | Sos ikan |
40 g | Lobak merah, diparut |
40 g | Lobak putih, diparut |
2 tangkai | Daun bawang, dipotong 2 cm |
Bahan-bahan B: dicincang halus
2 ulas | Bawang putih |
¼ biji | Bawang merah |
½ cm | Halia |
2 sudu besar | Buah pear, dicincang |
- Rendam kubis panjang di dalam air dan garam selama 2 jam.
- Cuci dengan air sebanyak 3 kali dan ditapis.
- Campurkan bahan-bahan cincang, chili powder, Pal-Sweet® dan sos ikan.
- Masukkan lobak merah, lobak putih, daun bawang dan kubis. Gaul rata dan simpan di dalam bekas kedap udara.
- Untuk memudahkan ia cepat masam, biarkan pada suhu bilik selama 2-3 hari. Kemudian sejukkan dalam peti ais.
Boleh disediakan awal beberapa hari.
*Kimchi mengambil masa 2-3 hari untuk ditapai.
Bahan-bahan A
1 sudu besar | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang Holland, dipotong dadu kecil |
20 g | Daging ayam cincang |
½ | Cili hijau, dihiris nipis |
½ | Cili merah, dihiris nipis |
350 ml | Air |
10 | Kepah |
60 g | Tauhu lembut |
½ | Telur |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu besar | Daun bawang cincang, hiasan |
Bahan-bahan B: bahan perasa, gaul rata
1 sudu kecil | Kepingan ciili Korean/ biasa |
1 sudu kecil | Kicap |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu besar | Sos tiram |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
- Panaskan minyak, tumis bawang, isi ayam, cili hijau dan cili merah sehingga wangi.
- Masukkan bahan perasa (B) dan air, Masak di atas api sederhana.
- Apabila medidih, reneh selama 5 minit di atas api kecil.
- Masukkan kepah dan tauhu, masak selama 2 minit lagi.
- Masukkan telur di atas, biar masak selama 1 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Bahan-bahan
1 medium | Banana, cut into small pieces |
¾ cup | Low-fat Milk, chilled |
1 sachet | PAL-SWEET® Sweetener |
- Kisar pisang bersama susu dan Pal-Sweet®.
- Dihidang sejuk.