Set Ayam Kung Pao



1 jam

1 Hidangan

Tidak dinafikan Kung Pao Ayam adalah salah satu hidangan isi rumah yang terkenal dalam masyarakat Cina. Ia adalah hidangan ayam tumis dicampur dengan sayur-sayuran dan kacang gajus yang rangup. Ia memberikan anda gabungan sempurna rasa manis, masin, pedas dan umami!.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi

- Nasi
50g Nasi bijirin campuran - Ayam Kung Pao
- Cendawan bersama Paf Tauhu
- Sup Tauhu Szechuan
- Puding Tembikai Susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
593.9 kcal

Carbohydrate
73.2 g

Fat
16.3 g

Protein
38.7 g

- Nasi
60g Nasi bijirin campuran - Ayam Kung Pao
- Cendawan bersama Paf Tauhu
- Sup Tauhu Szechuan
- Puding Tembikai Susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
660.9 kcal

Carbohydrate
81.0 g

Fat
18.0 g

Protein
43.6 g

- Nasi
100g Nasi bijirin campuran - Ayam Kung Pao
- Cendawan bersama Paf Tauhu
- Sup Tauhu Szechuan
- Puding Tembikai Susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
734.9 kcal

Carbohydrate
90.6 g

Fat
19.9 g

Protein
48.3 g
Ayam Kung Pao

60 g | Isi ayam, dipotong dadu 1 inci |
1/2 sudu besar | SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu besar | Bawang merah, dipotong dadu |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1-2 tangkai | Cili kering, dipotong 1 inci |
2 sudu besar | Kacang gajus bakar |
¼ sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air |

- Salut ayam bersama SERI AJI®.
- Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
- Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu

2-3 biji | Cendawan kering, direndam |
200 ml | Air |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
50 g | Choy sum, dipotong 1.5 inci |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan |

- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
- Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
- Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
- Masukkan paf tauhu dan choy sum.
- Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
- Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1 sudu kecil | Sos cili |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
30 g | Cendawan shimeji |

- Didihkan air, TUMIX®, garlic, sos cili api dan sos cili.
- Masukkan AJI-NO-MOTO®, tauhu dan cendawan.
- Sedia dihidang panas apabila cendawan lembut.
Puding Tembikai Susu

150 ml | Air |
100 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
95 g | Tembikai susu, dipotong dadu |

- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Kung Pao Chicken

80 g | Isi ayam, dipotong dadu 1 inci |
1 sudu besar | SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu besar | Bawang merah, dipotong dadu |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1-2 tangkai | Cili kering, dipotong 1 inci |
2 sudu besar | Kacang gajus bakar |
¼ sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air |

- Salut ayam bersama SERI AJI®.
- Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
- Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu

2-3 biji | Cendawan kering, direndam |
200 ml | Air |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
50 g | Choy sum, dipotong 1.5 inci |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan |

- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
- Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
- Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
- Masukkan paf tauhu dan choy sum.
- Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
- Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1 sudu kecil | Sos cili |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
30 g | Cendawan shimeji |

- Didihkan air, TUMIX®, garlic, sos cili api dan sos cili.
- Masukkan AJI-NO-MOTO®, tauhu dan cendawan.
- Sedia dihidang panas apabila cendawan lembut.
Puding Tembikai Susu

150 ml | Air |
100 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
95 g | Tembikai susu, dipotong dadu |

- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Ayam Kung Pao

100 g | Isi ayam, dipotong dadu 1 inci |
1 sudu besar | SERI AJI® Tepung Goreng Berempah (Asli) |
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu besar | Bawang merah, dipotong dadu |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1-2 tangkai | Cili kering, dipotong 1 inci |
2 sudu besar | Kacang gajus bakar |
¼ sudu kecil | Pemanis Pal Sweet® |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan air |

- Salut ayam bersama SERI AJI®.
- Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ayam sehingga masak.
- Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan sos, cili kering dan kacang gajus.
- Kacau sehingga pekat, tutup api dan taburkan Pal Sweet®. Dihidang.
Cendawan bersama Paf Tauhu

2-3 biji | Cendawan kering, direndam |
200 ml | Air |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
½ sudu kecil | Bawang putih cincang |
2 biji | Paf tauhu goreng, dipotong separuh |
50 g | Choy sum, dipotong 1.5 inci |
Bahan-bahan A: sos
1 sudu kecil | SERI-AJI® Perencah Lada Hitam |
1 sudu kecil | Sos tiram |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dicampur dengan ¼ cawan stok cendawan |

- Rebus cendawan bersama air sehingga lembut.
- Tapis stok dan cendawan dipotong 2.
- Didihkan 150 ml stok cendawan, TUMIX® dan bawang putih.
- Masukkan paf tauhu dan choy sum.
- Apabila choy sum lembut, masukkan bahan-bahan sos.
- Kacau sehingga pekat dan sedia dihidang.
Sup Tauhu Szechuan

250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 sudu besar | Sos cili api (Toban Djan) |
1 sudu kecil | Sos cili |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
30 g | Cendawan shimeji |

- Didihkan air, susu dan serbuk agar-agar. Kacau sentiasa.
- Tutup api, masukkan Pal Sweet® dan tembikai susu.
- Tuang kedalam bekas dan biarkan ia set dan sejuk.
Puding Tembikai Susu

150 ml | Air |
100 ml | Susu rendah lemak |
½ sudu kecil | Serbuk agar-agar |
2 paket kecil | Pemanis Pal Sweet® |
95 g | Tembikai susu, dipotong dadu |

- Bring to the boil water, milk and agar-agar powder. Stir contanstly.
- Turn heat off, add Pal Sweet® and honeydew.
- Pour into a mould and let it set and chill.












