Set Ayam Pongteh

Resepi Ayam Pongteh Nyonya
Resepi Ayam Pongteh Nyonya
Resepi Ayam Pongteh Nyonya
1 jam 15 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ayam Pongteh adalah hidangan yang enak dan menyelerakan yang akan memikat selera anda dengan rasa yang kaya. Hidangan klasik ini berasal dari masyarakat Peranakan di Malaysia, yang terkenal dengan gabungan unik tradisi masakan Cina dan Melayu.

Resepi Ayam Pongteh ini terdiri daripada beberapa hidangan Nyonya yang memberikan keunikan rasa dan semestinya tenaga yang lengkap untuk melakukan aktiviti seharian seperti Ayam Pongteh, Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan, dan Sup Tauhu Pedas.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 80 g Nasi Perang
  • Ayam Pongteh
  • Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
  • Sup Tauhu Pedas
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Yogurt rendah lemak
  • Buah
    • 1 Epal hijau bersama kulit

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
827 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
107.1 g
Fat
Fat
22.5 g
Protein
Protein
49 g
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 60 g Nasi Perang
  • Ayam Pongteh
  • Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
  • Sup Tauhu Pedas
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cawan Yogurt rendah lemak
  • Buah
    • 1/2 Epal hijau bersama kulit

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
695 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
89.3 g
Fat
Fat
18.8 g
Protein
Protein
42 g
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 50 g Nasi Perang
  • Ayam Pongteh
  • Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
  • Sup Tauhu Pedas
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cawan Yogurt rendah lemak
  • Buah
    • 1/2 Epal hijau bersama kulit

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
573 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
75 g
Fat
Fat
14.9 g
Protein
Protein
34.7 g
Ayam Pongteh
Ingredients
Bahan-bahan
1 ½ sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu besar Taucu
1/2 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu kecil Gula Melaka, di cincang
130 g Isi ayam, dipotong kuib
120 g Kentang, dipotong kiub
1-1 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
  3. Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
  4. Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
  5. Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
2 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
1 sudu kecil Pes cili
1/4 sudu kecil Belacan
80 g Kacang panjang, potong 2 cm
5-6 sudu besar Air
3/4 sudu kecil Rasa Sifu™
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
  3. Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
  4. Tutup dan biarkan sehingga  kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang putih
1/2 sudu kecil Pes bawang merah
250 ml Air
1/4 sudu kecil Belacan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
80 g Tauhu keras, potong 9
35 g Seleri, potong 1 cm
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 tangkai Daun bawang, di hiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
  3. Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
  4. Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.
Ayam Pongteh
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu besar Taucu
1/2 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu kecil Gula Melaka, di cincang
100 g Isi ayam, dipotong kuib
120 g Kentang, dipotong kiub
1-1 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
  3. Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
  4. Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
  5. Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
2 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
1 sudu kecil Pes cili
1/4 sudu kecil Belacan
80 g Kacang panjang, potong 2 cm
5-6 sudu besar Air
3/4 sudu kecil Rasa Sifu™
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
  3. Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
  4. Tutup dan biarkan sehingga  kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang putih
1/2 sudu kecil Pes bawang merah
250 ml Air
1/4 sudu kecil Belacan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
80 g Tauhu keras, potong 9
35 g Seleri, potong 1 cm
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 tangkai Daun bawang, di hiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
  3. Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
  4. Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.
Ayam Pongteh
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
1 sudu besar Taucu
1/2 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu kecil Gula Melaka, di cincang
80 g Isi ayam, dipotong kuib
60 g Kentang, dipotong kiub
1-1 ½ cawan Air
1/2 sudu kecil AJI-NO-MOTO® Perencah Umami
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
  3. Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
  4. Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
  5. Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang merah
1/2 sudu kecil Pes bawang putih
2 sudu kecil Udang kering, direndam dan ditumbuk
1 sudu kecil Pes cili
1/4 sudu kecil Belacan
60 g Kacang panjang, potong 2 cm
5-6 sudu besar Air
1/2 sudu kecil Rasa Sifu™
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
  3. Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
  4. Tutup dan biarkan sehingga  kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Pes bawang putih
1/2 sudu kecil Pes bawang merah
250 ml Air
1/4 sudu kecil Belacan
1/2 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
40 g Tauhu keras, potong 9
35 g Seleri, potong 1 cm
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 tangkai Daun bawang, di hiris
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
  2. Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
  3. Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
  4. Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg