Set Ayam Pongteh



1 jam 15 minit

1 Hidangan

Resipi set Ayam Pongteh ini terdiri daripada beberapa hidangan Nyonya yang memberikan keunikan rasa dan semestinya tenaga yang lengkap untuk melakukan aktiviti seharian seperti Ayam Pongteh, Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan, dan Sup Tauhu Pedas.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi

- Nasi Perang
- 80 g Nasi Perang
- Ayam Pongteh
- Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
- Sup Tauhu Pedas
- Produk Tenusu
- 1 cawan Yogurt rendah lemak
- Buah
- 1 Epal hijau bersama kulit
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
827 kcal

Carbohydrate
107.1 g

Fat
22.5 g

Protein
49 g

- Nasi Perang
- 60 g Nasi Perang
- Ayam Pongteh
- Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
- Sup Tauhu Pedas
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Yogurt rendah lemak
- Buah
- 1/2 Epal hijau bersama kulit
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
695 kcal

Carbohydrate
89.3 g

Fat
18.8 g

Protein
42 g

- Nasi Perang
- 50 g Nasi Perang
- Ayam Pongteh
- Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan
- Sup Tauhu Pedas
- Produk Tenusu
- 1/2 cawan Yogurt rendah lemak
- Buah
- 1/2 Epal hijau bersama kulit
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
573 kcal

Carbohydrate
75 g

Fat
14.9 g

Protein
34.7 g
Ayam Pongteh

1 ½ sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
1 sudu besar | Taucu |
1/2 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu kecil | Gula Melaka, di cincang |
130 g | Isi ayam, dipotong kuib |
120 g | Kentang, dipotong kiub |
1-1 ½ cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
3/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
- Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
- Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
- Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan

1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
2 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
1 sudu kecil | Pes cili |
1/4 sudu kecil | Belacan |
80 g | Kacang panjang, potong 2 cm |
5-6 sudu besar | Air |
3/4 sudu kecil | Rasa Sifu™ |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
- Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
- Tutup dan biarkan sehingga kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
1/2 sudu kecil | Pes bawang merah |
250 ml | Air |
1/4 sudu kecil | Belacan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
80 g | Tauhu keras, potong 9 |
35 g | Seleri, potong 1 cm |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 tangkai | Daun bawang, di hiris |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
- Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
- Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.
Ayam Pongteh

1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
1 sudu besar | Taucu |
1/2 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu kecil | Gula Melaka, di cincang |
100 g | Isi ayam, dipotong kuib |
120 g | Kentang, dipotong kiub |
1-1 ½ cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
- Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
- Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
- Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan

1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
2 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
1 sudu kecil | Pes cili |
1/4 sudu kecil | Belacan |
80 g | Kacang panjang, potong 2 cm |
5-6 sudu besar | Air |
3/4 sudu kecil | Rasa Sifu™ |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
- Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
- Tutup dan biarkan sehingga kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
1/2 sudu kecil | Pes bawang merah |
250 ml | Air |
1/4 sudu kecil | Belacan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
80 g | Tauhu keras, potong 9 |
35 g | Seleri, potong 1 cm |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 tangkai | Daun bawang, di hiris |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
- Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
- Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.
Ayam Pongteh

1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
1 sudu besar | Taucu |
1/2 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu kecil | Gula Melaka, di cincang |
80 g | Isi ayam, dipotong kuib |
60 g | Kentang, dipotong kiub |
1-1 ½ cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® Perencah Umami |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan taucu, kicap pekat, gula Melaka dan air. Kacau rata.
- Masukkan ayam dan kentang, biarkan didih dan ditutup.
- Kecilkan api dan reneh sehingga kentang lembut.
- Peraskan dangan AJI-NO-MOTO® dan AJI-SHIO®.
Kacang Panjang Goreng Bersama Belacan

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang merah |
1/2 sudu kecil | Pes bawang putih |
2 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
1 sudu kecil | Pes cili |
1/4 sudu kecil | Belacan |
60 g | Kacang panjang, potong 2 cm |
5-6 sudu besar | Air |
1/2 sudu kecil | Rasa Sifu™ |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang kering, pes cili, belacan dan 2 sudu besar air.
- Bila sudah mendidih, masukkan kacang panjang, lebihan air dan Rasa Sifu™.
- Tutup dan biarkan sehingga kacang panjang lembut.
Sup Tauhu Pedas

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Pes bawang putih |
1/2 sudu kecil | Pes bawang merah |
250 ml | Air |
1/4 sudu kecil | Belacan |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
40 g | Tauhu keras, potong 9 |
35 g | Seleri, potong 1 cm |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 tangkai | Daun bawang, di hiris |

- Panaskan minyak, tumis pes bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
- Masukkan air, belacan dan TUMIX®.
- Biarkan didih dan masukkan tauhu dan seleri. Biar sehingga mendidih.
- Tutup api, taburkan AJI-SHIO® dan daun bawang.










