Set Ayam Tandoori

Resepi Ayam Tandoori Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Tandoori Mudah dan Sedap
Resepi Ayam Tandoori Mudah dan Sedap
1 jam 15 minit
recipe-cook-time
1 hidangan lengkap set Ayam Tandoori
Description
Keterangan Resipi

Ayam tandoori, yang berasal dari Asia Selatan, merupakan ayam panggang yang telah diperap di dalam yogurt dan diperasakan dengan pelbagai rempah ratus untuk memberikan rasa dan warna merah yang tersendiri pada dagingnya. 

Namanya berasal dari tandoor, sebuah ketuhar tanah liat di mana ia dipanggang hingga sempurna. Resepi Ayam Tandoori daripada Ajinomoto Malaysia ini adalah hidangan yang sihat lagi lazat dan ia adalah menu yang sempurna untuk setiap individu yang aktif.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Roti
    1 keping Roti gandum
  • Ayam Tandoori
  • Cutni Pudina
  • Kari Sayur
  • Lassi biasa
  • Buah
    1/2 biji Epal hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
591.3 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
87.3 g
Fat
Fat
13.3 g
Protein
Protein
30.6 g
Method
Set Meal
  • Roti
    2 keping Roti gandum
  • Ayam Tandoori
  • Cutni Pudina
  • Kari Sayur
  • Lassi biasa
  • Buah
    1/2 biji Epal hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
693.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
99.4 g
Fat
Fat
15.7 g
Protein
Protein
38.5 g
Method
Set Meal
  • Roti
    2 keping Roti gandum
  • Ayam Tandoori
  • Cutni Pudina
  • Kari Sayur
  • Lassi biasa
  • Buah
    1 biji Epal hijau

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
814.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
107.9 g
Fat
Fat
22.1 g
Protein
Protein
46.1 g
Ayam Tandoori
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak sayuran
1/2 sudu kecil Serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 sudu kecil Serbuk cili
1/2 sudu besar Garam masala
1/2 sudu besar Serbuk paprika
1/4 cawan Yogurt biasa
1/2 sudu besar Jus lemon
1/2 sudu kecil Serbuk pewarna merah
4 ulas Bawang putih dikisar
2 cm Halia segar dikisar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
40 g Isi ayam tanpa kulit
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak di atas api perlahan, masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, kunyit, serbuk cili, garam masala dan paprika, kacau selalu sehingga naik bau. Biarkan sejuk sepenuhnya.
  2. Gaulkan campuran minyak rempah bersama bahan-bahan lain.
  3. Masukkan ayam dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
  4. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goncangkan lebihan perapan. 
  5. Letakkan kepingan ayam di bahagian pemanggang yang panas dan tutup. Masak 2-3 minit dan terbalikkan ayam supaya ia berwarna perang di semua bahagian.
  6. Apabila ayam telah masak sepenuhnya, hidangkan panas.
Cutni Pudina
Ingredients
Bahan-bahan
10 g Ketumbar segar
1/2 cawan Daun pudina segar (daun sahaja)
1/2 biji Cili hijau
1/4 sudu kecil Garam
1/2 biji sederhana Bawang besar dipotong kecil
1 cm Halia dipotong kecil
1/2 sudu besar Yogurt biasa
Some Air atau mengikut keperluan
1/4 sudu kecil Biji sawi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan di dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes halus, tambah air yang mencukupi untuk mencapai sos pekat.
Kari Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
1/4 sudu kecil Biji jintan putih
1/2 sudu kecil Biji sawi
1 sudu kecil Serbuk kari
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 biji Bawang kuning dipotong dadu
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1/4 biji kecil Kentang dipotong dadu
1/4 biji Lobak merah dipotong dadu
1/4 biji Lada benggala kuning dipotong dadu
2 cawan Air
3/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Daun ketumbar segar dicincang untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan biji jintan putih, biji sawi, serbuk kari, serbuk kunyit, bawang dan bawang putih. kacau sekali-sekala sehingga bawang lembut dan rempah agak keperangan.
  2. Masukkan kentang, lada benggala, lobak merah dan air. Didihkan kemudian kecilkan api,reneh tanpa penutup selama 10- 15 minit.
  3. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hidangkan panas.
Lassi Biasa
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Yogurt biasa
150 g Kiub ais dihancurkan
1 sachet Pemanis Pal Sweet®
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar yogurt, ais, air, Pal Sweet® dan garam sehingga adunan menjadi halus. Tuangkan ke dalam gelas tinggi.
Ayam Tandoori
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak sayuran
1/2 sudu kecil Serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 sudu kecil Serbuk cili
1/2 sudu besar Garam masala
1/2 sudu besar Serbuk paprika
1/4 cawan Yogurt biasa
1/2 sudu besar Jus lemon
1/2 sudu kecil Serbuk pewarna merah
4 ulas Bawang putih dikisar
2 cm Halia segar dikisar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
40 g Isi ayam tanpa kulit
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak di atas api perlahan, masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, kunyit, serbuk cili, garam masala dan paprika, kacau selalu sehingga naik bau. Biarkan sejuk sepenuhnya.
  2. Gaulkan campuran minyak rempah bersama bahan-bahan lain.
  3. Masukkan ayam dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
  4. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goncangkan lebihan perapan. 
  5. Letakkan kepingan ayam di bahagian pemanggang yang panas dan tutup. Masak 2-3 minit dan terbalikkan ayam supaya ia berwarna perang di semua bahagian.
  6. Apabila ayam telah masak sepenuhnya, hidangkan panas.
Cutni Pudina
Ingredients
Bahan-bahan
10 g Ketumbar segar
1/2 cawan Daun pudina segar (daun sahaja)
1/2 biji Cili hijau
1/4 sudu kecil Garam
1/2 biji sederhana Bawang besar dipotong kecil
1 cm Halia dipotong kecil
1/2 sudu besar Yogurt biasa
Some Air atau mengikut keperluan
1/4 sudu kecil Biji sawi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan di dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes halus, tambah air yang mencukupi untuk mencapai sos pekat.
Kari Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
1/4 sudu kecil Biji jintan putih
1/2 sudu kecil Biji sawi
1 sudu kecil Serbuk kari
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 biji Bawang kuning dipotong dadu
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1/4 biji kecil Kentang dipotong dadu
1/4 biji Lobak merah dipotong dadu
1/4 biji Lada benggala kuning dipotong dadu
2 cawan Air
3/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Daun ketumbar segar dicincang untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan biji jintan putih, biji sawi, serbuk kari, serbuk kunyit, bawang dan bawang putih. kacau sekali-sekala sehingga bawang lembut dan rempah agak keperangan.
  2. Masukkan kentang, lada benggala, lobak merah dan air. Didihkan kemudian kecilkan api,reneh tanpa penutup selama 10- 15 minit.
  3. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hidangkan panas.
Lassi Biasa
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Yogurt biasa
150 g Kiub ais dihancurkan
1 sachet Pemanis Pal Sweet®
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar yogurt, ais, air, Pal Sweet® dan garam sehingga adunan menjadi halus. Tuangkan ke dalam gelas tinggi.
Ayam Tandoori
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak sayuran
1/2 sudu kecil Serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil Serbuk jintan putih
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 sudu kecil Serbuk cili
1/2 sudu besar Garam masala
1/2 sudu besar Serbuk paprika
1/4 cawan Yogurt biasa
1/2 sudu besar Jus lemon
1/2 sudu kecil Serbuk pewarna merah
4 ulas Bawang putih dikisar
2 cm Halia sega dikisar
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
100 g Isi ayam tanpa kulit
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak di atas api perlahan, masukkan serbuk ketumbar, jintan putih, kunyit, serbuk cili, garam masala dan paprika, kacau selalu sehingga naik bau. Biarkan sejuk sepenuhnya.
  2. Gaulkan campuran minyak rempah bersama bahan-bahan lain.
  3. Masukkan ayam dan perap sekurang-kurangnya 30 minit.
  4. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goncangkan lebihan perapan. 
  5. Letakkan kepingan ayam di bahagian pemanggang yang panas dan tutup. Masak 2-3 minit dan terbalikkan ayam supaya ia berwarna perang di semua bahagian.
  6. Apabila ayam telah masak sepenuhnya, hidangkan panas.
Cutni Pudina
Ingredients
Bahan-bahan
10 g Ketumbar segar
1/2 cawan Daun pudina segar (daun sahaja)
1/2 biji Cili hijau
1/4 sudu kecil Garam
1/2 biji sederhana Bawang besar dipotong kecil
1 cm Halia dipotong kecil
1/2 sudu besar Yogurt biasa
Some Air atau mengikut keperluan
1/4 sudu kecil Biji sawi
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan di dalam pemproses makanan sehingga menjadi pes halus, tambah air yang mencukupi untuk mencapai sos pekat.
Kari Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak zaitun
1/4 sudu kecil Biji jintan putih
1/2 sudu kecil Biji sawi
1 sudu kecil Serbuk kari
1/2 sudu kecil Serbuk kunyit
1/2 biji Bawang kuning dipotong dadu
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1/4 biji kecil Kentang dipotong dadu
1/4 biji Lobak merah dipotong dadu
1/4 biji Lada benggala kuning dipotong dadu
2 cawan Air
3/4 sudu kecil AJI-NO-MOTO®
1/2 sudu kecil Garam
1 sudu besar Daun ketumbar segar dicincang untuk hiasan
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, masukkan biji jintan putih, biji sawi, serbuk kari, serbuk kunyit, bawang dan bawang putih. kacau sekali-sekala sehingga bawang lembut dan rempah agak keperangan.
  2. Masukkan kentang, lada benggala, lobak merah dan air. Didihkan kemudian kecilkan api,reneh tanpa penutup selama 10- 15 minit.
  3. Perasakan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam. Hidangkan panas.
Lassi Biasa
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 cawan Yogurt biasa
150 g Kiub ais dihancurkan
1 sachet Pemanis Pal Sweet®
Secubit Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar yogurt, ais, air, Pal Sweet® dan garam sehingga adunan menjadi halus. Tuangkan ke dalam gelas tinggi.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes
AJI-NO-MOTO® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg