Set Bakso

Resepi Bakso Bebola Ayam Paling Sedap dan Mudah
Resepi Bakso Bebola Ayam Paling Sedap dan Mudah
Resepi Bakso Bebola Ayam Paling Sedap dan Mudah
45 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Bakso adalah hidangan berasaskan sup dan daging yang berasal daripada Indonesia. Hidangan ini terkenal di Malaysia kerana rasanya yang sedap dan mudah untuk disediakan. Bakso biasanya disajikan dalam kuah yang berperisa bersama mi dan sayur-sayuran.

Resepi Bakso daripada Ajinomoto Malaysia ini lengkap dengan cara memasak sup yang dilengkapi sayur-sayuran, bebola ayam, mi dan buah-buahan. Hidangan serba boleh dan lazat ini boleh dinikmati sebagai sarapan pagi mahupun juadah petang.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Mi
    • 40 g Mi Kuning
  • Bebola ayam
  • Sup
  • Sayur & Sos
  • Produk tenusu
    • 1/2 cawan Yogurt asli rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong (150g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
481 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
62.0 g
Fat
Fat
13.6 g
Protein
Protein
27.4 g
Method
Set Hidangan
  • Mi
    • 70 g Mi Kuning
  • Bebola ayam
  • Sup
  • Sayur & Sos
  • Produk tenusu
    • 1 cawan Yogurt asli rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong (150g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
601 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
79.6 g
Fat
Fat
16.0 g
Protein
Protein
34.7 g
Method
Set Hidangan
  • Mi
    • 90 g Mi Kuning
  • Bebola ayam
  • Sup
  • Sayur & Sos
  • Produk tenusu
    • 1 cawan Yogurt asli rendah lemak
  • Buah
    • 1 potong (150g) Tembikai susu

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
694 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
91.8 g
Fat
Fat
18.3 g
Protein
Protein
40.4 g
Bebola Ayam
Ingredients
Bahan-bahan
40 g Isi Ayam
25 g Ais
2 ½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
7.5 g Bawang goreng
1/2 sudu kecil Baking powder
1/2 biji Telur, bersaiz kecil
20 g Tepung sagu atau tepung ubi kayu
750 ml Air panas
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus ayam, ais, 1/2 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
  2. Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
  3. Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
  4. Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
  5. Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
  6. Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Bawang kecil
2 ulas Bawang putih
2 hiris Halia
10 g Udang kering, direndam
1 biji Buah keras
1/4 sudu kecil Minyak zaitun
1 keping Daun salam kering

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
  4. Reneh seketika.
Sayur & Sos
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu besar Daun sup, dipotong halus
30 g Taugeh
30 g Kubis, dihiris halus
Bebola Ayam
Ingredients
Bahan-bahan
50 g Isi Ayam
25 g Ais
2 ¾ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
3/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
7.5 g Bawang goreng
1/2 sudu kecil Baking powder
1/2 biji Telur, bersaiz kecil
20 g Tepung sagu atau tepung ubi kayu
750 ml Air panas
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus ayam, ais, 1/2 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
  2. Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
  3. Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
  4. Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
  5. Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
  6. Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Bawang kecil
2 ulas Bawang putih
2 hiris Halia
10 g Udang kering, direndam
1 biji Buah keras
1/4 sudu kecil Minyak zaitun
1 keping Daun salam kering
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
  4. Reneh seketika.
Sayur & Sos
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu besar Daun sup, dipotong halus
30 g Taugeh
30 g Kubis, dihiris halus
Bebola Ayam
Ingredients
Bahan-bahan
50 g Isi Ayam
25 g Ais
2 ½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
7.5 g Bawang goreng
1/2 sudu kecil Baking powder
1/2 biji Telur, bersaiz kecil
20 g Tepung sagu atau tepung ubi kayu
750 ml Air panas
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus ayam, ais, 3/4 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
  2. Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
  3. Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
  4. Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
  5. Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
  6. Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup
Ingredients
Bahan-bahan
2 biji Bawang kecil
2 ulas Bawang putih
2 hiris Halia
10 g Udang kering, direndam
1 biji Buah keras
1/4 sudu kecil Minyak zaitun
1 keping Daun salam kering

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
  2. Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
  4. Reneh seketika.
Sayur & Sos
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Sos cili
1 sudu kecil Kicap pekat
1 sudu besar Daun sup, dipotong halus
30 g Taugeh
30 g Kubis, dihiris halus
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg