Set Bakso



45 minit

1 Hidangan

Bakso adalah hidangan berasaskan sup dan daging yang berasal daripada Indonesia. Hidangan ini terkenal di Malaysia kerana rasanya yang sedap dan mudah untuk disediakan. Bakso biasanya disajikan dalam kuah yang berperisa bersama mi dan sayur-sayuran.
Resepi Bakso daripada Ajinomoto Malaysia ini lengkap dengan cara memasak sup yang dilengkapi sayur-sayuran, bebola ayam, mi dan buah-buahan. Hidangan serba boleh dan lazat ini boleh dinikmati sebagai sarapan pagi mahupun juadah petang.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi

- Mi
- 40 g Mi Kuning
- Bebola ayam
- Sup
- Sayur & Sos
- Produk tenusu
- 1/2 cawan Yogurt asli rendah lemak
- Buah
- 1 potong (150g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
481 kcal

Carbohydrate
62.0 g

Fat
13.6 g

Protein
27.4 g

- Mi
- 70 g Mi Kuning
- Bebola ayam
- Sup
- Sayur & Sos
- Produk tenusu
- 1 cawan Yogurt asli rendah lemak
- Buah
- 1 potong (150g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
601 kcal

Carbohydrate
79.6 g

Fat
16.0 g

Protein
34.7 g

- Mi
- 90 g Mi Kuning
- Bebola ayam
- Sup
- Sayur & Sos
- Produk tenusu
- 1 cawan Yogurt asli rendah lemak
- Buah
- 1 potong (150g) Tembikai susu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
694 kcal

Carbohydrate
91.8 g

Fat
18.3 g

Protein
40.4 g
Bebola Ayam

40 g | Isi Ayam |
25 g | Ais |
2 ½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
7.5 g | Bawang goreng |
1/2 sudu kecil | Baking powder |
1/2 biji | Telur, bersaiz kecil |
20 g | Tepung sagu atau tepung ubi kayu |
750 ml | Air panas |

- Kisar halus ayam, ais, 1/2 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
- Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
- Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
- Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
- Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
- Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup

2 biji | Bawang kecil |
2 ulas | Bawang putih |
2 hiris | Halia |
10 g | Udang kering, direndam |
1 biji | Buah keras |
1/4 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 keping | Daun salam kering |

- Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
- Reneh seketika.
Sayur & Sos

1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu besar | Daun sup, dipotong halus |
30 g | Taugeh |
30 g | Kubis, dihiris halus |
Bebola Ayam

50 g | Isi Ayam |
25 g | Ais |
2 ¾ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
3/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
7.5 g | Bawang goreng |
1/2 sudu kecil | Baking powder |
1/2 biji | Telur, bersaiz kecil |
20 g | Tepung sagu atau tepung ubi kayu |
750 ml | Air panas |

- Kisar halus ayam, ais, 1/2 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
- Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
- Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
- Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
- Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
- Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup

2 biji | Bawang kecil |
2 ulas | Bawang putih |
2 hiris | Halia |
10 g | Udang kering, direndam |
1 biji | Buah keras |
1/4 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 keping | Daun salam kering |

- Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
- Reneh seketika.
Sayur & Sos

1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu besar | Daun sup, dipotong halus |
30 g | Taugeh |
30 g | Kubis, dihiris halus |
Bebola Ayam

50 g | Isi Ayam |
25 g | Ais |
2 ½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
7.5 g | Bawang goreng |
1/2 sudu kecil | Baking powder |
1/2 biji | Telur, bersaiz kecil |
20 g | Tepung sagu atau tepung ubi kayu |
750 ml | Air panas |

- Kisar halus ayam, ais, 3/4 sudu kecil TUMIX®, AJI-SHIO®, bawang goreng dan serbuk penaik.
- Masukkan telur dan tepung, kisar sehingga sebati.
- Panaskan air panas dan 2 sudu kecil TUMIX®.
- Basahkan tangan, ambil pes ayam dan gunakan sudu kecil untuk membuat bebola, rebus didalam air rebusan stok.
- Bebola ayam akan terapung apabila sudah masak.
- Masukkan bebola ke dalam air sejuk dan di tapis.
Sup

2 biji | Bawang kecil |
2 ulas | Bawang putih |
2 hiris | Halia |
10 g | Udang kering, direndam |
1 biji | Buah keras |
1/4 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 keping | Daun salam kering |

- Kisar halus bawang merah, bawang putih, halia, udang kering dan buah keras.
- Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan air rebusan stok dan daun salam.
- Reneh seketika.
Sayur & Sos

1 sudu besar | Sos cili |
1 sudu kecil | Kicap pekat |
1 sudu besar | Daun sup, dipotong halus |
30 g | Taugeh |
30 g | Kubis, dihiris halus |




