Set Ikan Bakar Sambal

Resepi Ikan Bakar Sambal Daun Pisang Mudah dan Sedap
Resepi Ikan Bakar Sambal Daun Pisang Mudah dan Sedap
Resepi Ikan Bakar Sambal Daun Pisang Mudah dan Sedap
1 jam 10 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ikan Bakar Sambal ialah hidangan lazat yang menggabungkan rasa pedas sambal di dalam ikan bakar. Sama ada anda seorang yang gemar makanan laut atau sekadar ingin menyerikan rutin makan anda, hidangan ini amat lazat.

Resepi Ikan Bakar Sambal yang menyelerakan ini menawarkan gabungan rasa dan tekstur yang unik yang pasti akan menggoda selera anda. Hidangan ini adalah pilihan yang sihat dari senarai resipi gaya hidup aktif anda. Resipi ini rendah kalori tetapi tinggi protein.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi perang
    • 2/3 cawan Nasi Perang
  • Ikan Bakar Sambal
  • Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
  • Sayur
  • Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
  • Produk Tenusu
    • 1/2 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
532.8 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
76.6 g
Fat
Fat
12.1 g
Protein
Protein
29.5 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi perang
    • 1 1/3 cawan Nasi Perang
  • Ikan Bakar Sambal
  • Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
  • Sayur
  • Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
690.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
103.4 g
Fat
Fat
14.4 g
Protein
Protein
36.8 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi perang
    • 2 cawan (170g) Nasi Perang
  • Ikan Bakar Sambal
  • Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
  • Sayur
  • Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Pisang

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
735.7 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
112.8 g
Fat
Fat
14.6 g
Protein
Protein
38.2 g
Ikan Bakar Sambal
Ingredients
Bahan-bahan
A:
1 sudu besar Pes cili
1 sudu kecil Belacan bakar
1 sudu besar Bawang besar
1 sudu besar Gula perang
1 batang kecil Serai, hiris
1/2 sudu besar Serbuk kunyit
B:
1 ekor (120 g) Ikan kembung
1 sudu kecil Oat segera
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun pisang
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan-bahan (A), jadikan sambal.
  2. Gaul sambal bersama oat dan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis.
  3. Kemudian, sumbat sambal ke dalam ikan.
  4. Balut ikan dengan daun pisang.
  5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180oC selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Hidang bersama kicap limau kasturi.
Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Kicap lemak manis
1/4 biji Cili padi, dihiris
1 biji Bawang merah, dihiris
1 biji Limau kasturi, perah jusnya
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan semua bahan-bahan dan hidang bersama ikan bakar.
Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
3-4 biji Bendi
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus bendi sehingga lembut.
  2. Ketepikan.
Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam 
1/2 cawan Lobak merah, dihiris
1 sudu besar Kacang pis
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus lobak merah dan kacang pis bersama stok ayam.
  2. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Sedia dihidang.
Ikan Bakar Sambal
Ingredients
Bahan-bahan
A:
1 sudu besar Pes cili
1 sudu kecil Belacan bakar
1 sudu besar Bawang besar
1 sudu besar Gula perang
1 batang kecil Serai, hiris
1/2 sudu besar Serbuk kunyit
B:
1 ekor (120 g) Ikan kembung
1 sudu kecil Oat segera
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun pisang
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan-bahan (A), jadikan sambal.
  2. Gaul sambal bersama oat dan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis.
  3. Kemudian, sumbat sambal ke dalam ikan.
  4. Balut ikan dengan daun pisang.
  5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180oC selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Hidang bersama kicap limau kasturi.
Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Kicap lemak manis
1/4 biji Cili padi, dihiris
1 biji Bawang merah, dihiris
1 biji Limau kasturi, perah jusnya
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan semua bahan-bahan dan hidang bersama ikan bakar.
Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
3-4 batang Bendi
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus bendi sehingga lembut.
  2. Ketepikan.
Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam 
1/2 cawan Lobak merah, dihiris
1 sudu besar Kacang pis
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus lobak merah dan kacang pis bersama stok ayam.
  2. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Sedia dihidang.
Ikan Bakar Sambal
Ingredients
Bahan-bahan
A:
1 sudu besar Pes cili
1 sudu kecil Belacan bakar
1 sudu besar Bawang besar
1 sudu besar Gula perang
1 batang kecil Serai, hiris
1/2 sudu besar Serbuk kunyit
B:
1 ekor (120 g) Ikan kembung
1 sudu kecil Oat segera
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
Sedikit Daun pisang
Method
Cara Menyediakan
  1. Kisar semua bahan-bahan (A), jadikan sambal.
  2. Gaul sambal bersama oat dan TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis.
  3. Kemudian, sumbat sambal ke dalam ikan.
  4. Balut ikan dengan daun pisang.
  5. Bakar di dalam ketuhar pada suhu 180oC selama 20 minit atau sehingga masak.
  6. Hidang bersama kicap limau kasturi.
Sos Sambal Kicap Limau Kasturi
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Kicap lemak manis
1/4 biji Cili padi, dihiris
1 biji Bawang merah, dihiris
1 biji Limau kasturi, perah jusnya
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan semua bahan-bahan dan hidang bersama ikan bakar.
Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
3-4 batang Bendi
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus bendi sehingga lembut.
  2. Ketepikan.
Sup Lobak Merah dan Kacang Pis
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam 
1/2 cawan Lobak merah, dihiris
1 sudu besar Kacang pis
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Rebus lobak merah dan kacang pis bersama stok ayam.
  2. Perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  3. Sedia dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg