Set Ikan Siakap Masak Kicap

Resepi Ikan Siakap Masak Kicap Sedap
Resepi Ikan Siakap Masak Kicap Sedap
Resepi Ikan Siakap Masak Kicap Sedap
50 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ikan Siakap Masak Kicap adalah hidangan yang boleh dinikmati oleh pencinta makanan laut dari semua peringkat umur. Hidangan ini menggabungkan rasa ikan siakap yang lembut dengan rasa berlemak kicap yang akan meningkatkan selera makan anda.

Resepi Ikan Siakap Masak Kicap daripada Ajinomoto Malaysia ini sesuai untuk dihidangkan ketika waktu makan tengahari atau makan malam. Set ini dilengkapi dengan Kerabu Kacang Botol, Sup Petola dan Bubur Nangka Manis.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi
    • 50 g Nasi Putih
  • Ikan Siakap Masak Kicap
  • Kerabu Kacang Botol
  • Sup Petola
  • Bubur Nangka Manis

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
579.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
86.4 g
Fat
Fat
8.2 g
Protein
Protein
40.0 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    • 60 g Nasi Putih
  • Ikan Siakap Masak Kicap
  • Kerabu Kacang Botol
  • Sup Petola
  • Bubur Nangka Manis

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
651.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
93.2 g
Fat
Fat
11.0 g
Protein
Protein
44.8 g
Method
Set Meal
  • Nasi
    • 80 g Nasi Putih
  • Ikan Siakap Masak Kicap
  • Kerabu Kacang Botol
  • Sup Petola
  • Bubur Nangka Manis

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
705.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
99.3 g
Fat
Fat
11.4 g
Protein
Protein
51.4 g
Ikan Siakap Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan
50 g Ikan siakap
1 sudu besar SERI AJI® Rempah Gorengan Serbaguna
1/2 sudu besar Minyak masak
2 sudu besar Bawang merah cincang
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 biji Tomato, dipotong 4
2 sudu besar Kacang pis
1/2 sudu kecil TUMIX® Chicken Stock
1 ½ sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos tomato
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ikan bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ikan sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan ikan goreng, sayuran dan bahan-bahan perasa. Kacau rata dan sedia dihidang.
Kerabu Kacang Botol
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Jus limau nipis
1 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
1/2 sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
60 g Kacang botol, dipotong serong
1/4 biji Bawang besar, dipotong nipis
1 sudu besar Daun limau purut, dicincang

Ditumbuk:

1 sudu kecil Udang kering, direndam air panas
1 biji Cili merah
1-2 biji Cili api, pilihan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan bahan tumbuk, jus limau, Pal Sweet® and RASA SIFU®.
  2. Masukkan kacang botol, bawang merah dan daun limau purut.
  3. Digaul rata dan dihidang.
Sup Petola
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Bawang merah kisar
100 g Petola, di hiris
10 g Tauhu kering, direndam lembut
5 g Suhun, direndam lembut
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang merah dan tauhu kering.
  2. Masukkan petola dan suhun.
  3. Masak sehingga petola lembut, sedia dihidang.
Bubur Nangka Manis
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
1 sudu besar Sagu merah, dibilas dibawah air pili
100 ml Susu sejat
1/2 cawan Nangka, dipotong dadu
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan sagu sehingga menjadi lutsinar.
  2. Masukkan susu sejat dan nangka.
  3. Biar mendidih dan tutup api.
  4. Masukkan Pal Sweet® dan dihidang.
Ikan Siakap Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan
70 g Ikan siakap
1 sudu besar SERI AJI® Rempah Gorengan Serbaguna
1/2 sudu besar Minyak masak
2 sudu besar Bawang merah cincang
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 biji Tomato, dipotong 4
2 sudu besar Kacang pis
1/2 sudu kecil TUMIX® Chicken Stock
2 sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos tomato
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ikan bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ikan sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan ikan goreng, sayuran dan bahan-bahan perasa. Kacau rata dan sedia dihidang.
Kerabu Kacang Botol
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Jus limau nipis
1 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
1/2 sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
60 g Kacang botol, dipotong serong
1/4 biji Bawang besar, dipotong nipis
1 sudu besar Daun limau purut, dicincang

Ditumbuk:

1 sudu kecil Udang kering, direndam air panas
1 biji Cili merah
1-2 biji Cili api, pilihan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan bahan tumbuk, jus limau, Pal Sweet® and RASA SIFU®.
  2. Masukkan kacang botol, bawang merah dan daun limau purut.
  3. Digaul rata dan dihidang.
Sup Petola
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Bawang merah kisar
100 g Petola, di hiris
10 g Tauhu kering, direndam lembut
5 g Suhun, direndam lembut
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang merah dan tauhu kering.
  2. Masukkan petola dan suhun.
  3. Masak sehingga petola lembut, sedia dihidang.
Bubur Nangka Manis
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
1 sudu besar Sagu merah, dibilas dibawah air pili
100 ml Susu sejat
1/2 cawan Nangka, dipotong dadu
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan sagu sehingga menjadi lutsinar.
  2. Masukkan susu sejat dan nangka.
  3. Biar mendidih dan tutup api.
  4. Masukkan Pal Sweet® dan dihidang.
Ikan Siakap Masak Kicap
Ingredients
Bahan-bahan
100 g Ikan siakap
1 ½ sudu besar SERI AJI® Rempah Gorengan Serbaguna
1/2 sudu besar Minyak masak
2 sudu besar Bawang merah cincang
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 biji Tomato, dipotong 4
2 sudu besar Kacang pis
1/2 sudu kecil TUMIX® Chicken Stock
2 sudu kecil Kicap manis
1 sudu besar Sos tomato
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut ikan bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng ikan sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
  4. Masukkan ikan goreng, sayuran dan bahan-bahan perasa. Kacau rata dan sedia dihidang.
Kerabu Kacang Botol
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu besar Jus limau nipis
1 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
1/2 sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
60 g Kacang botol, dipotong serong
1/4 biji Bawang besar, dipotong nipis
1 sudu besar Daun limau purut, dicincang

Ditumbuk:

1 sudu kecil Udang kering, direndam air panas
1 biji Cili merah
1-2 biji Cili api, pilihan
Method
Cara Menyediakan
  1. Campurgaulkan bahan tumbuk, jus limau, Pal Sweet® and RASA SIFU®.
  2. Masukkan kacang botol, bawang merah dan daun limau purut.
  3. Digaul rata dan dihidang.
Sup Petola
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Bawang merah kisar
100 g Petola, di hiris
10 g Tauhu kering, direndam lembut
5 g Suhun, direndam lembut
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, bawang merah dan tauhu kering.
  2. Masukkan petola dan suhun.
  3. Masak sehingga petola lembut, sedia dihidang.
Bubur Nangka Manis
Ingredients
Bahan-bahan
150 ml Air
1 sudu besar Sagu merah, dibilas dibawah air pili
100 ml Susu sejat
1/2 cawan Nangka, dipotong dadu
2 paket kecil Pemanis Pal Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air dan sagu sehingga menjadi lutsinar.
  2. Masukkan susu sejat dan nangka.
  3. Biar mendidih dan tutup api.
  4. Masukkan Pal Sweet® dan dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
Seri-Aji® Multipurpose Seasoning Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg