Lasagna Ayam Berkeju
1 jam
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Makanan sihat ala Barat.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Lasagna dan Marinara Sauce
- Sup Cendawan Berkrim
- Buah
- 2 hirisan sederhana Jambu Batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
834.5 kcal
Carbohydrate
66.5 g
Fat
37.0 g
Protein
58.9 g
Set Hidangan
- Lasagna dan Marinara Sauce
- Sup Cendawan Berkrim
- Buah
- 2 hirisan sederhana Jambu Batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
678.8 kcal
Carbohydrate
53.3 g
Fat
31.7 g
Protein
45.1 g
Set Hidangan
- Lasagna dan Marinara Sauce
- Sup Cendawan Berkrim
- Buah
- 2 hirisan sederhana Jambu Batu
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
560.4 kcal
Carbohydrate
52.1 g
Fat
24.4 g
Protein
33.0 g
Lasagna and Marinara Sauce
Bahan-bahan
Lasagna: | |
---|---|
2 keping | Lasagna |
Sos Marinara: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak Zaitun |
1 sudu besar | Bawang Merah, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Herba campur |
1/2 cawan (130 g) | Ayam cincang |
2 biji medium | Tomato, dikisar |
1 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
1/2 cawan | Bayam |
1 sudu kecil | Buah zaitun, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
2 keping | Keju Cheddar |
Cara Menyediakan
- Untuk sos marinara, panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar sehingga sedikit kuning.
- Masukkan bawang putih dan herba campur, kacau sehingga wangi.
- Masukkan ayam dan tomato kisar. Reneh sehingga pekat.
- Masukkan lobak merah, bayam dam buah zaitun. Biarkan sehingga sayuran masak.
- Masukkan TUMIX® Perencah Pati Ayam, kacau rata dan padamkan api.
- Masukkan sos marinara ke dalam dulang foil aluminium, dan tutup dengan kepingan lasagna.
- Ulang proses (6) sehingga sos marinara habis.
- Letakkan keju cheddar di atas sekali.
- Bakar di dalam ketuhar pada suhu 190oC selama 10 minit atau sehingga masak. Dihidang panas.
Sup Cendawan Berkrim
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu besar | Bawang besar, dipotong dadu |
1 sudu besar | Daun thyme segar |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
3 biji | Cendawan Portobello, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dipotong dadu |
2 sudu besar | Tepung Gandum |
1/2 cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar dan daun thyme sehingga sedikit kekuningan.
- Masukkan bawang putih, kacau sehingga wangi.
- Masukkan ke semua cendawan, kacau rata.
- Masukkan tepung gandum, kacau dan masukkan air.
- Kacau sekata dan perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Masukkan susu rendah lemak, kacau 2 minit, sedia dihidang.
Lasagna and Marinara Sauce
Bahan-bahan
Lasagna: | |
---|---|
3 keping | Lasagna |
Sos Marinara: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak Zaitun |
1 sudu besar | Bawang Merah, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Herba campur |
3/4 cawan (195 g) | Ayam cincang |
2 biji medium | Tomato, dikisar |
1 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
1/2 cawan | Bayam |
1 sudu kecil | Buah zaitun, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
2 keping | Keju Cheddar |
Sup Cendawan Berkrim
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu besar | Bawang besar, dipotong dadu |
1 sudu besar | Daun thyme segar |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
3 biji | Cendawan Portobello, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dipotong dadu |
2 sudu besar | Tepung Gandum |
1/2 cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar dan daun thyme sehingga sedikit kekuningan.
- Masukkan bawang putih, kacau sehingga wangi.
- Masukkan ke semua cendawan, kacau rata.
- Masukkan tepung gandum, kacau dan masukkan air.
- Kacau sekata dan perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Masukkan susu rendah lemak, kacau 2 minit, sedia dihidang.
Lasagna dan Sos Marinara
Bahan-bahan
Lasagna: | |
---|---|
2 keping | Lasagna |
Sos Marinara: | |
---|---|
1 sudu kecil | Minyak Zaitun |
1 sudu besar | Bawang Merah, dipotong dadu |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
1/2 sudu kecil | Herba campur |
1/2 cawan (130 g) | Ayam cincang |
2 biji medium | Tomato, dikisar |
1 sudu besar | Lobak merah, dipotong dadu |
1/2 cawan | Bayam |
1 sudu kecil | Buah zaitun, dihiris |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
2 keping | Keju Cheddar |
Sup Cendawan Berkrim
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak zaitun |
1 sudu besar | Bawang besar, dipotong dadu |
1 sudu besar | Daun thyme segar |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
3 biji | Cendawan Portobello, dipotong dadu |
2 biji | Cendawan butang, dipotong dadu |
2 sudu besar | Tepung Gandum |
1/2 cawan | Air |
1/2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1/4 cawan | Susu rendah lemak |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang besar dan daun thyme sehingga sedikit kekuningan.
- Masukkan bawang putih, kacau sehingga wangi.
- Masukkan ke semua cendawan, kacau rata.
- Masukkan tepung gandum, kacau dan masukkan air.
- Kacau sekata dan perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
- Masukkan susu rendah lemak, kacau 2 minit, sedia dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes