Set Nasi Campur Ala Mamak
50 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Nasi Campur Ala Mamak merupakan hidangan popular di Malaysia, ia terdiri daripada nasi kukus yang digabungkan dengan pelbagai jenis lauk. Menggunakan konsep yang sama, kami menggabungkan beberapa menu gerai Mamak yang terkenal di dalam satu set supaya anda boleh mendapatkan tenaga penuh selepas latihan.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Nasi
Nice 70 g - Ayam Bakar Berempah
- Kubis Goreng
- Sup Daging Pedas
- Produk Tenusu
Susu rendah lemak 1/2 cawan - Buah
Betik 80 g
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
560 kcal
Carbohydrate
58.9 g
Fat
18.2 g
Protein
40.1 g
Set Meal
- Nasi
Nice 100 g - Ayam Bakar Berempah
- Kubis Goreng
- Sup Daging Pedas
- Produk Tenusu
Susu rendah lemak 1/2 cawan - Buah
Betik 80 g
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
602 kcal
Carbohydrate
68.5 g
Fat
18.3 g
Protein
40.8 g
Set Hidangan
- Nasi
Nice 150 g - Ayam Bakar Berempah
- Kubis Goreng
- Sup Daging Pedas
- Produk Tenusu
Susu rendah lemak 1/2 cawan - Buah
Betik 80 g
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
717 kcal
Carbohydrate
82.5 g
Fat
21.5 g
Protein
48.3 g
Ayam Bakar Berempah
Bahan-bahan
80 g | Ayam, dikelar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu kecil | Halia kisar |
1 sudu kecil | Serbuk kari daging |
1 sudu kecil | Serbuk cili |
½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
½ sudu besar | Yogurt |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu besar | SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli) |
2 sudu besar | Air, mengikut keperluan untuk membuat pes |
Cara Menyediakan
- Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
- Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
- Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang besar kisar |
¼ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
¼ sudu kecil | Serbuk kunyit |
180 g | Kubis, dihiris |
¼ cawan | Air |
2 tangkai | Daun bawang, dihiris 2cm |
1 sudu kecil | Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
- Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Bahan-bahan
80 g | Daging lembu, dihiris nipis |
1 undang | 'Rempah sup' di dalam kain muslin |
1 inci | Halia, diketuk |
Secukupnya | Air |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
1 biji | Cengkih |
1 sudu besar | Bawang besar kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 inci | Lobak merah, dipotong |
1-2 biji | Cili api, diketuk |
½ biji | Tomato, potong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 tangkai | Daun sup, dihiris (hiasan) |
1 sudu besar | Bawang goreng (hiasan) |
Cara Menyediakan
- Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
- Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
- Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
- Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Ayam Bakar Berempah
Bahan-bahan
80 g | Ayam, dikelar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu kecil | Halia kisar |
1 sudu kecil | Serbuk kari daging |
1 sudu kecil | Serbuk cili |
½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
½ sudu besar | Yogurt |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu besar | SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli) |
2 sudu besar | Air, mengikut keperluan untuk membuat pes |
Cara Menyediakan
- Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
- Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
- Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang besar kisar |
¼ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
¼ sudu kecil | Serbuk kunyit |
180 g | Kubis, dihiris |
¼ cawan | Air |
2 tangkai | Daun bawang, dihiris 2cm |
1 sudu kecil | Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
- Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Bahan-bahan
80 g | Daging lembu, dihiris nipis |
1 undang | 'Rempah sup' di dalam kain muslin |
1 inci | Halia, diketuk |
Secukupnya | Air |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
1 biji | Cengkih |
1 sudu besar | Bawang besar kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 inci | Lobak merah, dipotong |
1-2 biji | Cili api, diketuk |
½ biji | Tomato, potong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 tangkai | Daun sup, dihiris (hiasan) |
1 sudu besar | Bawang goreng (hiasan) |
Cara Menyediakan
- Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
- Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
- Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
- Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Ayam Bakar Berempah
Bahan-bahan
100 g | Ayam, dikelar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
½ sudu kecil | Halia kisar |
1 sudu kecil | Serbuk kari daging |
1 sudu kecil | Serbuk cili |
½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
½ sudu besar | Yogurt |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
½ sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu besar | SERI AJI® Tepung Gpreng Berempah (Asli) |
2 sudu besar | Air, mengikut keperluan untuk membuat pes |
Cara Menyediakan
- Satukan ke semua bahan kecuali ayam, kacau sehingga menjadi pes.
- Masukkan ayam, gaul rata. Perap selama 1/2 jam.
- Letakkan di atas dulang pembakar yang dialas dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 190 C selama 20 minit atau sehingga masak.
Kubis Goreng
Bahan-bahan
1 sudu kecil | Minyak masak |
½ sudu kecil | Bawang besar kisar |
¼ sudu kecil | Bawang putih kisar |
1 sudu kecil | Udang kering, direndam dan ditumbuk |
¼ sudu kecil | Serbuk kunyit |
180 g | Kubis, dihiris |
¼ cawan | Air |
2 tangkai | Daun bawang, dihiris 2cm |
1 sudu kecil | Rasa Sifu® Penambah Perasa Semua Dalam Satu |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dan udang hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kunyit, kubis dan air. Kacau dan tutup selama 2 minit.
- Apabila kubis lembut, campurkan dengan daun bawang dan Rasa Sifu®.
Sup Daging Pedas
Bahan-bahan
100 g | Daging lembu, dihiris nipis |
1 undang | 'Rempah sup' di dalam kain muslin |
1 inci | Halia, diketuk |
Secukupnya | Air |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 kuntum | Bunga lawang |
2 biji | Buah pelaga |
1 biji | Cengkih |
1 sudu besar | Bawang besar kisar |
1 sudu kecil | Bawang putih kisar |
2 inci | Lobak merah, dipotong |
1-2 biji | Cili api, diketuk |
½ biji | Tomato, potong baji |
½ sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 tangkai | Daun sup, dihiris (hiasan) |
1 sudu besar | Bawang goreng (hiasan) |
Cara Menyediakan
- Rebus daging lembu, ‘rempah sup’ dan halia sehingga empuk. Keluarkan 'rempah sup'.
- Panaskan minyak, tumis rempah kering, bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
- Tuangkan ke dalam daging dan stok. Masukkan semua bahan yang lain.
- Didihkan kemudian reneh sehingga lobak merah empuk.
- Hidangkan bersama daun sup dan bawang goreng.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes