Set Pad Thai

Resepi Pad Thai Asli, Mudah, dan Sedap
Resepi Pad Thai Asli, Mudah, dan Sedap
Resepi Pad Thai Asli, Mudah, dan Sedap
1 jam 10 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Pad Thai ialah hidangan kway tiaw kacau goreng yang biasa dihidangkan sebagai makanan jalanan di Thailand dan dibuat dengan udang, taugeh dan tauhu. Resepi Pad Thai ini adalah gabungan sempurna rasa masam, manis, dan pedas, menjadikannya makanan ideal.

Set Pad Thai ini dihidangkan dengan sayur Cendawan Bersama Daun Selasih Manis yang lazat, Tom Yam Udang, Yogurt dan Buah-buahan. Set Pad Thai ini mengenyangkan dan boleh dinikmati pada bila-bila masa.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Pad Thai
  • Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
  • Tom Yam Udang
  • Produk Tenusu
    75g Yoghurt asli rendah lemak
  • Buah
    1/2 biji (75g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
536.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
63.7 g
Fat
Fat
14.7 g
Protein
Protein
37.3 g
Method
Set Hidangan
  • Pad Thai
  • Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
  • Tom Yam Udang
  • Produk Tenusu
    150g Yoghurt asli rendah lemak
  • Buah
    1 biji (150g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
644.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
77.6 g
Fat
Fat
15.9 g
Protein
Protein
47.5 g
Method
Set Hidangan
  • Pad Thai
  • Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
  • Tom Yam Udang
  • Produk Tenusu
    150g Yoghurt asli rendah lemak
  • Buah
    1 biji (150g) Oren

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
749.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
91.4 g
Fat
Fat
19.6 g
Protein
Protein
51.8 g
Pad Thai
Ingredients
Bahan-bahan
50 g Kway tiaw kering
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih cincang
3 sederhana Udang, buang kulit and uratnya
1 besar Telur
1 keping Tauhu keras, digoreng dan dihiris
80 g Taugeh
4 tangkai Daun kucai, potong 4cm
1/4 sudu besar Kacang tanah hancur
1 potongan baji Limau nipis
8 hiris Timun
2 biji Tomato ceri

Bahan-bahan A: sos (gaul rata)

1½ sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Gula
1 sudu besar Air
1/2 sudu kecil Cuka
1/2-1 sudu kecil Serbuk cili
1 sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
  2. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
  4. Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
  5. Tuangkan  bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
  6. Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
3 hirisan nipis Lengkuas
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 biji Cili merah, dicincang
100 g Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh
1 sudu kecil Sos Ikan
1/2 sudu kecil Kicap manis
1/8 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
15 helai Daun selasih manis, dicincang kasar
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
  2. Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
  3. Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
  4. Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
3 besar Udang, dibuang kepala dan uratnya
3 keping Cendawan tiram, dikoyak kecil
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 biji Cili api, diketuk
1-2 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
  2. Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
  3. Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.
Pad Thai
Ingredients
Bahan-bahan
50 g Kway tiaw kering
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih cincang
3 sederhana Udang, buang kulit and uratnya
1 besar Telur
1 keping Tauhu keras, digoreng dan dihiris
80 g Taugeh
4 tangkai Daun kucai, potong 4cm
1/4 sudu besar Kacang tanah hancur
1 potongan baji Limau nipis
8 hiris Timun
2 biji Tomato ceri

Bahan-bahan A: sos (gaul rata)

1 ½ sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Gula
1 sudu besar Air
1/2 sudu kecil Cuka
1/2-1 sudu kecil Serbuk cili
1 ¼ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
  2. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
  4. Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
  5. Tuangkan  bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
  6. Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
3 hirisan nipis Lengkuas
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 biji Cili merah, dicincang
100 g Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh
1 sudu kecil Sos Ikan
1/2 sudu kecil Kicap manis
1/8 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
15 helai Daun selasih manis, dicincang kasar
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
  2. Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
  3. Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
  4. Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
4 besar Udang, dibuang kepala dan uratnya
3 keping Cendawan tiram, dikoyak kecil
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 biji Cili api, diketuk
1-2 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
  2. Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
  3. Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.
Pad Thai
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Kway tiaw kering
1 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih cincang
6 sederhana Udang, buang kulit and uratnya
1 besar Telur
1 keping Tauhu keras, digoreng dan dihiris
80 g Taugeh
4 tangkai Daun kucai, potong 4cm
1/4 sudu besar Kacang tanah hancur
1 potongan baji Limau nipis
8 hiris Timun
2 biji Tomato ceri

Bahan-bahan A: sos (gaul rata)

1½ sudu kecil Sos ikan
1 sudu kecil Gula
1 sudu besar Air
1/2 sudu kecil Cuka
1/2-1 sudu kecil Serbuk cili
1 ½ sudu kecil Rasa Sifu™ Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
  2. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
  3. Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
  4. Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
  5. Tuangkan  bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
  6. Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
3 hirisan nipis Lengkuas
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 biji Cili merah, dicincang
120 g Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh
1 sudu kecil Sos Ikan
1/2 sudu kecil Kicap manis
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
15 helai Daun selasih manis, dicincang kasar
Method
Cara Menyediakan
  1. Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
  2. Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
  3. Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
  4. Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Tom Yam
1/2 sudu kecil TUMIX® Pati Ikan Bilis
4 besar Udang, dibuang kepala dan uratnya
3 keping Cendawan tiram, dikoyak kecil
1/2 biji Tomato, dipotong baji
1 helai Daun limau purut, dikoyak
1 biji Cili api, diketuk
1-2 sudu kecil Jus limau nipis
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
  2. Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
  3. Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg