Set Pad Thai



1 jam 10 minit

1 Hidangan

Pad Thai ialah hidangan kway tiaw kacau goreng yang biasa dihidangkan sebagai makanan jalanan di Thailand dan dibuat dengan udang, taugeh dan tauhu. Resipi Set Pad Thai ini dihidangkan dengan sayur Cendawan Bersama Daun Selasih Manis yang lazat, Tom Yam Udang, Yogurt dan Buah-buahan.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi

- Pad Thai
- Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
- Tom Yam Udang
- Produk Tenusu
75g Yoghurt asli rendah lemak - Buah
1/2 biji (75g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
536.0 kcal

Carbohydrate
63.7 g

Fat
14.7 g

Protein
37.3 g

- Pad Thai
- Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
- Tom Yam Udang
- Produk Tenusu
150g Yoghurt asli rendah lemak - Buah
1 biji (150g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
644.0 kcal

Carbohydrate
77.6 g

Fat
15.9 g

Protein
47.5 g

- Pad Thai
- Cendawan Bersama Daun Selasih Manis
- Tom Yam Udang
- Produk Tenusu
150g Yoghurt asli rendah lemak - Buah
1 biji (150g) Oren
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
749.0 kcal

Carbohydrate
91.4 g

Fat
19.6 g

Protein
51.8 g
Pad Thai

50 g | Kway tiaw kering |
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
3 sederhana | Udang, buang kulit and uratnya |
1 besar | Telur |
1 keping | Tauhu keras, digoreng dan dihiris |
80 g | Taugeh |
4 tangkai | Daun kucai, potong 4cm |
1/4 sudu besar | Kacang tanah hancur |
1 potongan baji | Limau nipis |
8 hiris | Timun |
2 biji | Tomato ceri |
Bahan-bahan A: sos (gaul rata)
1½ sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Gula |
1 sudu besar | Air |
1/2 sudu kecil | Cuka |
1/2-1 sudu kecil | Serbuk cili |
1 sudu kecil | Rasa SifuTM Penambah Perasa Semua Dalam Satu |

- Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
- Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
- Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
- Tuangkan bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
- Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
3 hirisan nipis | Lengkuas |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 biji | Cili merah, dicincang |
100 g | Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh |
1 sudu kecil | Sos Ikan |
1/2 sudu kecil | Kicap manis |
1/8 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
15 helai | Daun selasih manis, dicincang kasar |

- Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
- Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
- Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
- Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang

250 ml | Air |
1 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Pati Ikan Bilis |
3 besar | Udang, dibuang kepala dan uratnya |
3 keping | Cendawan tiram, dikoyak kecil |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 biji | Cili api, diketuk |
1-2 sudu kecil | Jus limau nipis |

- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
- Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
- Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.
Pad Thai

50 g | Kway tiaw kering |
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
3 sederhana | Udang, buang kulit and uratnya |
1 besar | Telur |
1 keping | Tauhu keras, digoreng dan dihiris |
80 g | Taugeh |
4 tangkai | Daun kucai, potong 4cm |
1/4 sudu besar | Kacang tanah hancur |
1 potongan baji | Limau nipis |
8 hiris | Timun |
2 biji | Tomato ceri |
Bahan-bahan A: sos (gaul rata)
1 ½ sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Gula |
1 sudu besar | Air |
1/2 sudu kecil | Cuka |
1/2-1 sudu kecil | Serbuk cili |
1 ¼ sudu kecil | Rasa SifuTM Penambah Perasa Semua Dalam Satu |

- Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
- Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
- Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
- Tuangkan bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
- Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
3 hirisan nipis | Lengkuas |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 biji | Cili merah, dicincang |
100 g | Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh |
1 sudu kecil | Sos Ikan |
1/2 sudu kecil | Kicap manis |
1/8 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
15 helai | Daun selasih manis, dicincang kasar |

- Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
- Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
- Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
- Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang

250 ml | Air |
1 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Pati Ikan Bilis |
4 besar | Udang, dibuang kepala dan uratnya |
3 keping | Cendawan tiram, dikoyak kecil |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 biji | Cili api, diketuk |
1-2 sudu kecil | Jus limau nipis |

- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
- Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
- Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.
Pad Thai

80 g | Kway tiaw kering |
1 sudu kecil | Minyak masak |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
6 sederhana | Udang, buang kulit and uratnya |
1 besar | Telur |
1 keping | Tauhu keras, digoreng dan dihiris |
80 g | Taugeh |
4 tangkai | Daun kucai, potong 4cm |
1/4 sudu besar | Kacang tanah hancur |
1 potongan baji | Limau nipis |
8 hiris | Timun |
2 biji | Tomato ceri |
Bahan-bahan A: sos (gaul rata)
1½ sudu kecil | Sos ikan |
1 sudu kecil | Gula |
1 sudu besar | Air |
1/2 sudu kecil | Cuka |
1/2-1 sudu kecil | Serbuk cili |
1 ½ sudu kecil | Rasa SifuTM Penambah Perasa Semua Dalam Satu |

- Didihkan kway tiaw kering sehingga kenyal dan tidak lembik. Alirkan di bawah air paip.
- Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan udang dan kacau sehingga masak. Masukkan kway tiau dan gaul rata.
- Tolak kway tiau ke tepi kuali, masukkan telur dan masak seketika.
- Tuangkan bahan-bahan sos (A), tauhu, taugeh dan daun kucai, gaul rata.
- Sebelum dihidang, hias dengan kacang, limau nipis, timun dan tomato ceri.
Cendawan Bersama Daun Selasih Manis

1/2 sudu kecil | Minyak masak |
3 hirisan nipis | Lengkuas |
1 sudu kecil | Bawang putih cincang |
1 biji | Cili merah, dicincang |
120 g | Cendawan butang putih atau coklat, dihiris atau dipotong separuh |
1 sudu kecil | Sos Ikan |
1/2 sudu kecil | Kicap manis |
1/4 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa |
15 helai | Daun selasih manis, dicincang kasar |

- Tumis lengkuas, bawang putih dan cili di dalam minyak panas sehingga naik bau.
- Masukkan cendawan, kacau sehingga lembut.
- Masukkan sos ikan, kicap dan daun selasih.
- Kacau rata dan dihidang.
Tom Yam Udang

250 ml | Air |
1 sudu besar | SERI-AJI® Perencah Tom Yam |
1/2 sudu kecil | TUMIX® Pati Ikan Bilis |
4 besar | Udang, dibuang kepala dan uratnya |
3 keping | Cendawan tiram, dikoyak kecil |
1/2 biji | Tomato, dipotong baji |
1 helai | Daun limau purut, dikoyak |
1 biji | Cili api, diketuk |
1-2 sudu kecil | Jus limau nipis |

- Didihkan air, masukkan SERI-AJI® dan TUMIX® .
- Masukkan udang, cendawan tiram, tomato, daun limau dan cili.
- Apabila udang sudah masak, masukkan jus limau dan ditutup api.








