Set Sambal Sotong
1 jam 15 minit
1 Hidangan
Keterangan Resipi
Sambal sotong merupakan hidangan popular di Malaysia dan ia sangat sesuai untuk mereka yang menggemari makanan laut. Sotong biasanya dipotong menjadi cincin atau kepingan sebelum digoreng bersama sambal tumis.
Resepi Sambal Sotong ini merupakan sumber asid lemak omega-3 yang baik.Ia memberikan adunan rasa pedas dan tajam namun umami. Ia tinggi dengan protein dan membantu badan mengekalkan tenaga dan membina otot.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 40 g - Sambal Sotong
- Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
- Sup Cendawan Bertiga
- Produk Tenusu
1/2 cawan Yogurt biasa rendah lemak - Buah
4-5 potong (80 g) Rockmelon
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
599 kcal
Carbohydrate
81.0 g
Fat
17.2 g
Protein
30.0 g
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 60 g - Sambal Sotong
- Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
- Sup Cendawan Bertiga
- Produk Tenusu
1/2 cawan Yogurt biasa rendah lemak - Buah
4-5 potong (80 g) Rockmelon
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
695.0 kcal
Carbohydrate
91.5 g
Fat
21.5 g
Protein
33.8 g
Set Hidangan
- Nasi
Nasi basmati 100 g - Sambal Sotong
- Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
- Sup Cendawan Bertiga
- Produk Tenusu
1 cawan Yogurt biasa rendah lemak - Buah
4-5 potong (80 g) Rockmelon
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan
Calories
835.0 kcal
Carbohydrate
109.8 g
Fat
24.2 g
Protein
44.5 g
Sambal Sotong
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
100 g | Sotong Segar |
3/4 sudu besar | Minyak masak |
50 g | Pes cili kisar |
2 sudu kecil | Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris nipis |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | Gula |
2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-bahan B: dikisar
120 g | Bawang Holland |
20 g | Bawang putih |
Cara Menyediakan
- Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
- Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
- Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
- Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dicincang |
1 sudu besar | Sos tiram |
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Cili merah, dihiris serong |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
- Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
- Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dicincang |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
10 g | Cendawan tiram, dikoyak |
30 g | Cendawan Enoki, dibuang akar |
30 g | Cendawan butang, dihiris |
250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
- Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Sambal Sotong
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
120 g | Sotong Segar |
1 sudu besar | Minyak masak |
50 g | Pes cili kisar |
2 sudu kecil | Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris nipis |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | Gula |
2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-bahan B: dikisar
120 g | Bawang Holland |
20 g | Bawang putih |
Cara Menyediakan
- Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
- Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
- Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
- Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dicincang |
1 sudu besar | Sos tiram |
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Cili merah, dihiris serong |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
- Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
- Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dicincang |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
10 g | Cendawan tiram, dikoyak |
30 g | Cendawan Enoki, dibuang akar |
30 g | Cendawan butang, dihiris |
250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
- Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Sambal Sotong
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
150 g | Sotong Segar |
1 sudu besar | Minyak masak |
50 g | Pes cili kisar |
2 sudu kecil | Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris nipis |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | Gula |
2 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Bahan-bahan B: dikisar
150 g | Bawang Holland |
20 g | Bawang putih |
Cara Menyediakan
- Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
- Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
- Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
- Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
- Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
- Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dihiris |
2 ulas | Bawang putih, dicincang |
1 sudu besar | Sos tiram |
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
Sedikit | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
1 sudu kecil | Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air |
1/2 biji | Cili merah, dihiris serong |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
- Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
- Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
- Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil | Minyak masak |
1/2 biji | Bawang holland, dicincang |
1 ulas | Bawang putih, dicincang |
10 g | Cendawan tiram, dikoyak |
30 g | Cendawan Enoki, dibuang akar |
30 g | Cendawan butang, dihiris |
250 ml | Air |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ayam |
Cara Menyediakan
- Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
- Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes