Set Sambal Sotong

Resepi Sotong Masak Sambal yang Kering, Sedap, dan Mudah
Resepi Sotong Masak Sambal yang Kering, Sedap, dan Mudah
Resepi Sotong Masak Sambal yang Kering, Sedap, dan Mudah
1 jam 15 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Sambal sotong merupakan hidangan popular di Malaysia dan ia sangat sesuai untuk mereka yang menggemari makanan laut. Sotong biasanya dipotong menjadi cincin atau kepingan sebelum digoreng bersama sambal tumis.

Resepi Sambal Sotong ini merupakan sumber asid lemak omega-3 yang baik.Ia memberikan adunan rasa pedas dan tajam namun umami. Ia tinggi dengan protein dan membantu badan mengekalkan tenaga dan membina otot.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 40 g
  • Sambal Sotong
  • Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
  • Sup Cendawan Bertiga
  • Produk Tenusu
    1/2 cawan Yogurt biasa rendah lemak
  • Buah
    4-5 potong (80 g) Rockmelon

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
599 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
81.0 g
Fat
Fat
17.2 g
Protein
Protein
30.0 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 60 g
  • Sambal Sotong
  • Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
  • Sup Cendawan Bertiga
  • Produk Tenusu
    1/2 cawan Yogurt biasa rendah lemak
  • Buah
    4-5 potong (80 g) Rockmelon

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
695.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
91.5 g
Fat
Fat
21.5 g
Protein
Protein
33.8 g
Method
Set Hidangan
  • Nasi
    Nasi basmati 100 g
  • Sambal Sotong
  • Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
  • Sup Cendawan Bertiga
  • Produk Tenusu
    1 cawan Yogurt biasa rendah lemak
  • Buah
    4-5 potong (80 g) Rockmelon

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
835.0 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
109.8 g
Fat
Fat
24.2 g
Protein
Protein
44.5 g
Sambal Sotong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

100 g                    Sotong Segar
3/4 sudu besar               Minyak masak
50 g                     Pes cili kisar
2 sudu kecil                       Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji                  Bawang holland, dihiris nipis
Sedikit                    Air
1 sudu kecil                     Gula
2 sudu kecil                     TUMIX® Perencah Pati Ayam

Bahan-bahan B: dikisar

120 g                    Bawang Holland
20 g Bawang putih
Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
  3. Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
  5. Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
  6. Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 sudu besar Sos tiram
20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
Sedikit Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji Cili merah, dihiris serong
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
  2. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
  3. Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
  4. Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dicincang
1 ulas Bawang putih, dicincang
10 g Cendawan tiram, dikoyak
30 g Cendawan Enoki, dibuang akar
30 g Cendawan butang, dihiris
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
  3. Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Sambal Sotong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

120 g                    Sotong Segar
1 sudu besar               Minyak masak
50 g                     Pes cili kisar
2 sudu kecil                       Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji                  Bawang holland, dihiris nipis
Sedikit                    Air
1 sudu kecil                     Gula
2 sudu kecil                     TUMIX® Perencah Pati Ayam

Bahan-bahan B: dikisar

120 g                    Bawang Holland
20 g Bawang putih

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
  3. Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
  5. Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
  6. Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 sudu besar Sos tiram
20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
Sedikit Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji Cili merah, dihiris serong
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
  2. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
  3. Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
  4. Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dicincang
1 ulas Bawang putih, dicincang
10 g Cendawan tiram, dikoyak
30 g Cendawan Enoki, dibuang akar
30 g Cendawan butang, dihiris
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
  3. Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Sambal Sotong
Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

150 g                    Sotong Segar
1 sudu besar               Minyak masak
50 g                     Pes cili kisar
2 sudu kecil                       Pes asam jawa, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji                  Bawang holland, dihiris nipis
Sedikit                    Air
1 sudu kecil                     Gula
2 sudu kecil                     TUMIX® Perencah Pati Ayam

Bahan-bahan B: dikisar

150 g                    Bawang Holland
20 g Bawang putih

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Celur sotong dalam air mendidih, tos dan ketepikan. Simpan air rebusan untuk kegunaan kemudian.
  2. Panaskan minyak masak, tumis bahan (B) sehingga naik bau.
  3. Masukkan pes cili kisar dan jus asam jawa, teruskan masak hingga terbit minyak.
  4. Masukkan hirisan bawang besar dan sedikit air rebusan sotong tadi jika sambal terlalu pekat.
  5. Masukkan sotong yang telah dicelur ke dalam sambal.
  6. Perasakan dan sedia dihidang.
Lobak Merah dan Brokoli Masak Sos Tiram
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dihiris
2 ulas Bawang putih, dicincang
1 sudu besar Sos tiram
20 g Lobak merah, dipotong memanjang
20 g Brokoli, dipotong bunga
Sedikit Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
1 sudu kecil Tepung jagung, dicairkan dengan sedikit air
1/2 biji Cili merah, dihiris serong
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, lobak merah dan brokoli.
  2. Masukkan air dan perasakan dengan TUMIX®. Gaul rata dan biarkan sayur empuk.
  3. Pekatkan kuah dengan campuran tepung jagung.
  4. Hiaskan dengan cili merah, sedia untuk dihidang
Sup Cendawan Bertiga
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 biji Bawang holland, dicincang
1 ulas Bawang putih, dicincang
10 g Cendawan tiram, dikoyak
30 g Cendawan Enoki, dibuang akar
30 g Cendawan butang, dihiris
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak masak, tumis bawang dan bawang putih sehingga naik bau.
  2. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan cendawan tiram, cendawan enoki dan cendawan butang.
  3. Perasakan dengan TUMIX®. Gaul sebati dan dihidang panas.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg