Set Shogayaki Ikan Dori



1 jam

1 hidangan lengkap set Syogayaki Ikan Dori

Shogayaki ialah hidangan Jepun yang merebus protein utama dengan campuran kicap, mirin dan halia dengan sempurna. Ia hidangan yang mudah dan lazat untuk dimasak.
Sila Buat Pilihan
Intensiti
Rendah
Sederhana
Tinggi

- Nasi
Nasi putih 50 g - Syogayaki Ikan Dori
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
100 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
590.9 kcal

Carbohydrate
104.4 g

Fat
9.3 g

Protein
22.4 g

- Nasi
Nasi putih 70 g - Syogayaki Ikan Dori
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
100 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
657.3 kcal

Carbohydrate
111.0 g

Fat
11.2 g

Protein
28.1 g

- Nasi
Nasi putih 100 g - Syogayaki Ikan Dori
- Tempura Sayur-Sayuran
- Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)
- Produk Tenusu
200 ml Susu rendah lemak - Buah
4-5 kuib (60 g) Tembikai kuning
Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
715.6 kcal

Carbohydrate
125.4 g

Fat
11.5 g

Protein
27.7 g
Syogayaki Ikan Dori

70 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran

Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |

- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Japanese Vegetables Soup)

250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
30 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.
Syogayaki Ikan Dori

100 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran

Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |

- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)

250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.
Syogayaki Ikan Dori

130 g | Ikan dori, dipotong keping |
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
1 sudu besar | Gula |
12 g | Halia, parut |
1 sudu kecil | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan sedikit air, kecilkan api dan celur kepingan ikan selama 3 minit atau sehingga ikan masak dan tidak hancur, toskan. Buang air itu.
- Masukkan 1 cawan air, kicap cair, gula, halia dan TUMIX® ke dalam periuk dan didihkan.
- Setelah mendidih dan kuah mula berkurang, perlahankan api pada paling kecil dan masukan ikan, biarkan selama 5 minit.
- Taburkan daun bawang sebelum dihidang.
Tempura Sayur-Sayuran

Bahan-bahan A: adunan tempura
1/2 cawan | Tepung gandum |
1/2 sudu besar | Tepung beras |
1/4 sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
1/4 sudu kecil | Garam |
90 ml | Air sejuk |
1/2 biji | Telur |
Bahan-bahan B:
20 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
20 g | Brokoli, dipotong bunga |
20 g | Kobis bunga, dipotong bunga |
1 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C:
Secukupnya | Minyak masak |

- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
Kenchinjiru (Sup Sayur-sayuran Jepun)

250 ml | Air |
1 sudu besar | TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis |
35 g | Ubi teratai, dihiris |
35 g | Seleri, dipotong dadu |
35 g | Lobak merah, dipotong dadu |
50 g | Tauhu lembut, dipotong dadu |
Sedikit | Daun bawang, hiasan |

- Didihkan air dan perasakan dengan TUMIX®.
- Masukkan akar teratai, saleri, lobak merah dan tauhu lembut, biarkan mendidih.
- Hias dengan daun bawang.




