Set Ikan Salmon Panggang

Resepi Ikan Salmon Panggang Mudah dan Sedap
Resepi Ikan Salmon Panggang Mudah dan Sedap
Resepi Ikan Salmon Panggang Mudah dan Sedap
30 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Ikan Salmon Panggang adalah hidangan yang dibuat daripada fillet salmon yang dimasak di dalam kuali panas dengan minyak atau mentega. Ia adalah hidangan cepat dan mudah untuk disediakan dan merupakan pilihan yang sihat untuk dimakan.

Resepi Ikan Salmon Panggang ini adalah menu set yang unik dengan kombinasi gaya Asia (nasi) dan Barat (salmon panggang). Ianya berkhasiat, enak dan mudah disediakan di rumah untuk satu hidangan makan tengah hari atau malam.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Ikan Salmon Panggang
  • Brokoli bersama Bawang Putih
  • Sup Sayur
  • Nasi Putih
    • 2/3 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan / 260 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji sederhana Epal merah

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
556 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
50.5 g
Fat
Fat
19.5 g
Protein
Protein
44.6 g
Method
Set Hidangan
  • Ikan Salmon Panggang
  • Brokoli bersama Bawang Putih
  • Sup Sayur
  • Nasi Putih
    • 1 1/3 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 1 cawan / 260 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji sederhana Epal merah

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
621 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
65.5 g
Fat
Fat
19.6 g
Protein
Protein
45.8 g
Method
Set Hidangan
  • Ikan Salmon Panggang
  • Brokoli bersama Bawang Putih
  • Sup Sayur
  • Nasi Putih
    • 2 cawan Nasi putih
    • Sedikit Bijan hitam untuk hiasan
  • Produk Tenusu
    • 1.5 cawan / 390 ml Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji sederhana Epal merah

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
790 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
96.6 g
Fat
Fat
21.3 g
Protein
Protein
52.9 g
Ikan Salmon Panggang
Ingredients
Bahan-bahan
120 g Filet ikan salmon
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu besar Minyak zaitun
Sedikit Daun pasli untuk hiasan (pilihan)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap filet bersama bawang putih dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  2. Panaskan 1/2 sudu besar minyak zaitun di dalam kuali anti-lekat.
  3. Panggang filet selama 5-7 minit (kulit kebawah).
  4. Terbalikkan dan teruskan masak selama 5-7 minit.
  5. Ikan sudah masak boleh di uji dengan mengunakan garfu (mudah dicucuk).
Brokoli bersama Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil  Minyak bijan
1 sudu kecil  Bawang putih cincang
1 cawan / 60 g Brokoli
2 sudu besar Air
½ sudu kecil  TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan di dalam kuali anti-lekat.
  2. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan brokoli dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  4. Kacau goreng brokoli, tuangkan air dan tutup.
  5. Biarkan masak tidak melebihi 2-3 minit untuk mengekalkan warna dan kerangupan brokoli.
Sup sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam
1/4 cawan Lobak merah, potong kiub
1/4 cawan Seleri, potong kiub
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
  2. Dihidang panas.
Ikan Salmon Panggang
Ingredients
Bahan-bahan
120 g Filet ikan salmon 
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1/3 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu besar Minyak Zaitun
Sedikit Daun pasli untuk hiasan (pilihan)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap filet bersama bawang putih dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  2. Panaskan 1/2 sudu besar minyak zaitun di dalam kuali anti-lekat.
  3. Panggang filet selama 5-7 minit (kulit kebawah).
  4. Terbalikkan dan teruskan masak selama 5-7 minit.
  5. Ikan sudah masak boleh di uji dengan mengunakan garfu (mudah dicucuk).
Brokoli bersama Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak bijan
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 cawan / 60 g     Brokoli
2 sudu besar Air
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan di dalam kuali anti-lekat.
  2. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan brokoli dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  4. Kacau goreng brokoli, tuangkan air dan tutup.
  5. Biarkan masak tidak melebihi 2-3 minit untuk mengekalkan warna dan kerangupan brokoli.
Sup Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam
1/4 cawan Lobak merah, potong kiub
1/4 cawan Seleri, potong kiub
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
  2. Dihidang panas.
Ikan Salmon Panggang
Ingredients
Bahan-bahan
120 g  Filet ikan salmon
1 sudu kecil  Bawang putih cincang
1/3 sudu kecil  AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu besar Minyak zaitun
Sedikit Daun pasli untuk hiasan (pilihan)

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Perap filet bersama bawang putih dan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa.
  2. Panaskan 1/2 sudu besar minyak zaitun di dalam kuali anti-lekat.
  3. Panggang filet selama 5-7 minit (kulit kebawah).
  4. Terbalikkan dan teruskan masak selama 5-7 minit.
  5. Ikan sudah masak boleh di uji dengan mengunakan garfu (mudah dicucuk).
Brokoli bersama Bawang Putih
Ingredients
Bahan-bahan
1 sudu kecil Minyak bijan
1 sudu kecil Bawang putih cincang
1 cawan / 60 g     Brokoli
2 sudu besar
Air
½ sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak bijan di dalam kuali anti-lekat.
  2. Masukkan bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan brokoli dan perasakan dengan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
  4. Kacau goreng brokoli, tuangkan air dan tutup.
  5. Biarkan masak tidak melebihi 2-3 minit untuk mengekalkan warna dan kerangupan brokoli.
Sup Sayur
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Stok sup ayam
1/4 cawan Lobak merah, dipotong kiub
1/4 cawan Seleri, dipotong kiub
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ayam

 

Method
Cara Menyediakan
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan biarkan mendidih.
  2. Dihidang panas.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
TUMIX® Chicken Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg