Set Udang Telur Masin

Resepi Udang Masak Telur Masin Kering
Resepi Udang Masak Telur Masin Kering
Resepi Udang Masak Telur Masin Kering
45 minit
recipe-cook-time
1 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Udang Telur Masin atau Salted Egg adalah hidangan yang semakin popular di Malaysia. Hidangan ini adalah gabungan udang segar dan kuning telur masin yang digoreng untuk menghasilkan tekstur yang rangup dan kaya dengan pelbagai rasa.

Resepi Udang Telur Masin daripada Ajinomoto Malaysia yang mudah untuk disediakan ini cukup terkenal dalam masyarakat Cina dan digemari oleh ramai orang. Set ini dilengkapi dengan Sayur ‘Bok Choy’ Goreng, Sup Bayam dan Goji Beri, susu dan buah-buahan.

Sila Buat Pilihan
Intensiti
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 50 g Nasi Perang
  • Udang Telur Masin
  • Sup Bayam dan Goji Beri
  • Produk tenusu
    • 1/2 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Oren Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
569.9 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
71.6 g
Fat
Fat
13.6 g
Protein
Protein
40.1 g
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 80 g Nasi Perang
  • Udang Telur Masin
  • Sup Bayam dan Goji Beri
  • Produk tenusu
    • 1/2 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Oren Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
676.6 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
81.1 g
Fat
Fat
17.7 g
Protein
Protein
48.3 g
Method
Set Meal
  • Nasi Perang
    • 100 g Nasi Perang
  • Udang Telur Masin
  • Sup Bayam dan Goji Beri
  • Produk tenusu
    • 1 cawan Susu rendah lemak
  • Buah
    • 1 biji Oren Mandarin

Nilai Nutrisi untuk 1 Hidangan didalam Set Makanan

Calories
Calories
765.4 kcal
Carbohydrate
Carbohydrate
92.1 g
Fat
Fat
20.1 g
Protein
Protein
54.1 g
Udang Telur Masin
Ingredients
Bahan-bahan
60 g Udang harimau, saiz sederhana, dibuang kepala dan uratnya
1 sudu besar SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Perisa Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Cili merah, di cincang
1/3 cup Air
1/2 biji Telur masin, direbus dan dihancurkan telur kuning
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut udang bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng udang sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
  4. Masukkan air, kuning telur, AJI-SHIO®, RASA SIFU® dan udang goreng.
Sayur ‘Bok Choy’ Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Bawang merah kisar
50 g Isi ayam, dipotong dadu
1/2 sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
120 g Sayur bok choy
150 ml Air
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan isi ayam sehingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan RASA SIFU®, bok choy dan air. Biar sehingga sayur lembut.
  3. Taburkan AJI-SHIO® dan di kacau rata.
Sup Bayam dan Goji Beri
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Buah goji beri
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
50 g Bayam, dipotong 1 inci
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, goji beri dan bawang putih.
  2. Masukkan bayam, biar sehingga bayam lembut dan dihidang.
Udang Telur Masin
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Udang harimau, saiz sederhana, dibuang kepala dan uratnya
1 sudu besar SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Perisa Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Cili merah, di cincang
1/3 cup Air
1 biji Telur masin, direbus dan dihancurkan telur kuning
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut udang bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng udang sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
  4. Masukkan air, kuning telur, AJI-SHIO®, RASA SIFU® dan udang goreng.
Sayur ‘Bok Choy’ Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 tsp Oil
1 tsp Minced garlic
1 tsp Minced onion
50 g Chicken meat, diced small
1/2 tsp RASA SIFU® All in One Seasoning
120 g Bok choy
150 ml Water
1/2 tsp AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan isi ayam sehingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan RASA SIFU®, bok choy dan air. Biar sehingga sayur lembut.
  3. Taburkan AJI-SHIO® dan di kacau rata.
Sup Bayam dan Goji Beri
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Buah goji beri
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
50 g Bayam, dipotong 1 inci
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, goji beri dan bawang putih.
  2. Masukkan bayam, biar sehingga bayam lembut dan dihidang.
Udang Telur Masin
Ingredients
Bahan-bahan
80 g Udang harimau, saiz sederhana, dibuang kepala dan uratnya
1 sudu besar SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah (Perisa Asli)
1/2 sudu kecil Minyak masak
1/2 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Cili merah, di cincang
1/3 cup Air
1 biji Telur masin, direbus dan dihancurkan telur kuning
1/4 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
½ sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
Method
Cara Menyediakan
  1. Salut udang bersama SERI AJI®.
  2. Disaran menggunakan penggoreng udara untuk goreng udang sehingga masak.
  3. Panaskan minyak, kacau goreng bawang putih dan cili merah sehingga wangi.
  4. Masukkan air, kuning telur, AJI-SHIO®, RASA SIFU® dan udang goreng.
Sayur ‘Bok Choy’ Goreng
Ingredients
Bahan-bahan
1/2 sudu kecil Minyak masak
1 sudu kecil Bawang putih kisar
1 sudu kecil Bawang merah kisar
50 g Isi ayam, dipotong dadu
1/2 sudu kecil RASA SIFU® Penambah Perasa Semua Dalam Satu
120 g Sayur bok choy
150 ml Air
1/2 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
Method
Cara Menyediakan
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan isi ayam sehingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan RASA SIFU®, bok choy dan air. Biar sehingga sayur lembut.
  3. Taburkan AJI-SHIO® dan di kacau rata.
Sup Bayam dan Goji Beri
Ingredients
Bahan-bahan
250 ml Air
1 sudu kecil TUMIX® Perencah Pati Ikan Bilis
1 sudu kecil Buah goji beri
1/2 sudu kecil Bawang putih cincang
50 g Bayam, dipotong 1 inci
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan air, TUMIX®, goji beri dan bawang putih.
  2. Masukkan bayam, biar sehingga bayam lembut dan dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Rasa Sifu® Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
Seri-Aji® Seasoned Flour (Original) Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
TUMIX® Anchovy Stock Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg