Stimbot Sup Ayam & Tom Yam (“Ying Yong”)

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi





“Ying Yong”bermaksud pasangan yang baik dalam budaya Cina. Stimbot Sup “Ying Yong” mempunyai kombinasi kesedapan Pati Ayam TUMIX(R) dan Perencah Tom Yam SERI-AJI(R), sesuai untuk seisi keluarga dalam musim perayaan ini.

Bahan-bahan Sup Ayam:
21/2 sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1/2 sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
21/2 liter | Air |
1 ekor | Tulang Ayam (dipotong 4 bahagian) |
300g | Tauge Atau Sengkuang (dipotong 4 – 5 keping) |
Bahan-bahan Sup Tom Yam:
1 paket (72g) | Perencah Tom Yam SERI-AJI® |
21/2 liter | Air |
1 ekor | Tulang Ayam (dipotong 4 bahagian) |
3 tangkai | Serai (ditumbuk) |
3 biji | Limau Purut |
2 biji | Cili Padi (dibelah dua) |
40ml | Jus Limau |
Cara Memasak:
- Sediakan dua periuk. Masukkan bahan-bahan sup ke dalam periuk masing-masing. Masak selama 45 minit.
- Kemudian, keluarkan tulang ayam. Reneh sup dengan api perlahan.
- Tuangkan sup ayam dan sup Tom Yam yang telah dimasak ke dalam periuk stimbot. Tambahkan bahan-bahan makanan mengikut kesukaan individu. Masak sehingga sup mendidih.
- Hidangkan dan nikmatinya dengan Sos Cili Kampung SERI-AJI®.
Bahan-bahan Sos Cili Kampung SERI-AJI®:
10 biji | Cili Merah |
6 biji | Cili Padi |
4-5 keping | Halia |
4-5 ulas | Bawang Putih |
3 sudu besar | Sos Plum |
1 packet (1 paket (12g) | Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® (Larutkan dengan 3 sudu besar air panas) |
Cara Memasak:
- Kisar cili merah, cili padi, halia dan bawang putih.
- Kemudian, tambahkan sos plum dan larutan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI®. Gaul hingga sebati dan hidangkan.
Disqus comment