Stimbot Sup Ayam & Tom Yam (“Ying Yong”)

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes Seri-Aji® Kampung Style Fried Rice Recipes Seri-Aji® Tom Yam Seasoning Recipes TUMIX® Chicken Stock Recipes
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

“Ying Yong”bermaksud pasangan yang baik dalam budaya Cina. Stimbot Sup “Ying Yong” mempunyai kombinasi kesedapan Pati Ayam TUMIX(R) dan Perencah Tom Yam SERI-AJI(R), sesuai untuk seisi keluarga dalam musim perayaan ini.

Sila Buat Pilihan
Hidangan
Sup
SERI-AJI® Kampung Chili Sauce
Bahan-bahan

Bahan-bahan Sup Ayam:

21/2 sudu besar Perencah Pati Ayam TUMIX®
1/2 sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
21/2 liter Air
1 ekor Tulang Ayam (dipotong 4 bahagian)
300g Tauge Atau Sengkuang (dipotong 4 – 5 keping)

Bahan-bahan Sup Tom Yam:

1 paket (72g) Perencah Tom Yam SERI-AJI®
21/2 liter Air
1 ekor Tulang Ayam (dipotong 4 bahagian)
3 tangkai Serai (ditumbuk)
3 biji Limau Purut
2 biji Cili Padi (dibelah dua)
40ml Jus Limau
Cara Menyediakan
  1. Sediakan dua periuk. Masukkan bahan-bahan sup ke dalam periuk masing-masing. Masak selama 45 minit.
  2. Kemudian, keluarkan tulang ayam. Reneh sup dengan api perlahan.
  3. Tuangkan sup ayam dan sup Tom Yam yang telah dimasak ke dalam periuk stimbot. Tambahkan bahan-bahan makanan mengikut kesukaan individu. Masak sehingga sup mendidih.
  4. Hidangkan dan nikmatinya dengan Sos Cili Kampung SERI-AJI®.
Bahan-bahan
10 biji Cili Merah
6 biji Cili Padi
4-5 keping Halia
4-5 ulas Bawang Putih
3 sudu besar Sos Plum
1 packet (1 paket (12g) Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI® (Larutkan dengan 3 sudu besar air panas)
Cara Menyediakan
  1. Kisar cili merah, cili padi, halia dan bawang putih.
  2. Kemudian, tambahkan sos plum dan larutan Perencah Nasi Goreng Kampung SERI-AJI®. Gaul hingga sebati dan hidangkan.
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner_footer.jpg