Sup Ayam Bunjut

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi

To watch the cooking video, please click

4 - 5 orang

Bahan-bahan:
Secukupnya | Minyak masak, untuk menumis |
1½ sudu besar | Perencah Pati Ayam TUMIX® |
1 liter | Air |
Bahan-bahan A: untuk tumisan
3 biji | Bawang merah, dihiris |
5 ulas | Bawang putih, dihiris |
½ inci | Halia, dihiris |
12 g | Perencah sup, digaul dengan sedikit air |
Bahan-bahan B:
400 g | Ayam, dipotong kecil |
1 biji | Ubi kentang |
½ biji | Lobak merah |
1 ketul (8gm) | Rempah sup bunjut |
Bahan-bahan C: hiasan
Sedikit | Daun sup |
Sedikit | Daun bawang |
Sedikit | Bawang goreng |

1.
Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan (A) sehingga harum.
2.
Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
3.
Masukkan bahan-bahan (B), biarkan mendidih.
4.
Taburkan Perencah Pati Ayam TUMIX® semasa bahan-bahan (B) hampir empuk.
5.
Hiaskan dengan bahan-bahan hiasan (C). Hidangkan ketika panas.
Disqus comment