Sup Bebola Tepung Pulut Bersama Kulat Putih, Kurma Merah dan Longan

Sup Bebola Tepung Pulut Bersama Kulat Putih, Kurma Merah dan Longan
recipe-cook-time
10 Hidangan
Description
Keterangan Resipi

Sup Bebola Tepung Pulut adalah pencuci mulut tradisi golongan Cina yang sihat dan mudah untuk dibuat di rumah. Tunggu apa lagi? Mari cuba resepinya.

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

100 g Tepung pulut
100 g Keledek ungu, dikukus dan dikisar
80 ml Air

Bahan-bahan B:

300 g Tepung pulut
100 g Labu, dikukus dan dilenyek

Bahan-bahan C:

100 g Tepung pulut
100 ml Air

Bahan-bahan D:

3 liter Air
20 g Kulat putih kering, direndam selama 4 jam
24 nos Kurma merah
30 g Longan kering
2 keping Daun pandan, diikat
13 paket Pal-Sweet®
Method
Cara Menyediakan
  1. Adun dan uli semua bahan-bahan bebola tepung pulut dalam bekas berasingan sehingga doh menjadi licin.
  2. Rol doh menjadi bebola kecil dan didihkan sehingga terapung.Tapis bebola tepung pulut.
  3. Satukan air, kulat putih kering, kurma merah, longan dan daun pandan. Didihkan.
  4. Tutupkan api dapur, tambahkan Pal-Sweet®. Gaul rata.
  5. Masukkan bebola tepung pulut kedalam sup dan sedia untuk dihidang.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg