Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

hubungi-kami

Sup Cendawan

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Black Pepper TUMIX® Chicken Stock
To watch the cooking video, please click
Ajinomoto Malaysia
Keterangan Resipi

Adakah anda penggemar Sup Cendawan? Jom cuba resepinya yang mudah ini. Pastinya enak dimakan bersama roti atau begitu sahaja.

Cadangan hidangan

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan
Ingredients:
6 sudu besar Mentega
1 biji Bawang kuning, dihiris
5 ulas Bawang putih, dihiris
15 biji Cendawan butang segar, dihiris
3 sudu besar Tepung gandum
5 cawan Air
1 sudu kecil AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa
1 ½ sudu besar TUMIX® Perencah Pati Ayam
½ cawan Krim masakan
Cara Menyediakan
1. Cairkan mentega. Tumiskan bawang kuning, bawang putih dan cendawan butang sehingga lembut.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga sebati.
3. Masukkan 1 cawan air dan kacau sehingga sebati.
4. Kisarkan sup sehingga halus. Masukkan semula ke dalam periuk. Tambahkan lebihan air.
5. Perasakan dengan AJI-SHIO® Lada Hitam Berperisa dan TUMIX® Perencah Pati Ayam.
6. Renehkan sehingga sup sedikit pekat.
7. Masukkan krim masakan. Kacau rata.
8. Sedia untuk dihidang.
Kembali ke Senarai Resipi
Ajinomoto Product