Sup Tauhu Makanan Laut

Produk Yang Digunakan Untuk Resipi




Kuah Tauhu Makanan Laut ialah sejenis masakan yang unik, ia menggabungkan pelbagai jenis masakan laut dan dimasak bersama tauhu. AJI-NO-MOTO® menambahkan rasa makanan laut menjadikan kuahnya lebih enak rasa.

Bahan-bahan:
300g (1 kotak) | Tauhu (dipotong dadu) |
100g | Cendawan Enoki (dibuang akar) |
200g | Udang Bersaiz Sederhana (dibuang kulit) |
200g | Isi Ketam |
100g | Kapis (dipotong dadu) |
2 sudu besar | Kicap |
1 sudu besar | Minyak Bijan |
1.5 liter | Air |
Bahan-bahan A:
3/4 sudu teh | AJI-NO-MOTO® |
1 sudu teh | Pati Ikan Bilis TUMIX® |
1/2 sudu teh | Lada Berperisa AJI-SHIO® |
1 sudu teh | Garam |
Bahan-bahan B:
4 sudu besar | Tepung ubi kentang |
4 sudu besar | Air (Gaul hingga sebati) |

1.
Tuangkan 1.5 liter air ke dalam periuk. Masak sehingga air mendidih.
2.
Apabila air masak, masukkan tauhu, cendawan enoki, udang, ketam dan kapis.
3.
Kacau and gaulkan secara perlahan
4.
Tambahkan campuran bahan-bahan A dan kicap. Reneh dengan api perlahan.
5.
Tuangkan bahan-bahan B ke dalam periuk secara perlahan-lahan.
6.
Tambahkan sedikit minyak bijan dan kacau sebentar.
7.
Sedia untuk dihidangkan.
Disqus comment