Tako (Ta Koa Med Bou – Pencuci Mulut Thailand)

Tako (Ta Koa Med Bou – Pencuci Mulut Thailand)
Description
Keterangan Resipi

Tako (Ta Koa Med Bou – Pencuci Mulut Thailand)

Ingredients
Bahan-bahan

Bahan-bahan A:

3 sudu besar Serbuk ‘arrow root’
1 ½ sudu besar Jus pandan pekat
250 ml Air
80 g Gula
4 paket Pemanis Pal-Sweet®
5 helai Daun pandan, di buat acuan
6 biji Sengkuang Cina, dibuang kulit dan potong kuib kecil

Bahan-bahan B: bahagian atas

300 g Kelapa parut, diperah untuk dapatkan 3 cawan santan pekat
1 sudu besar Tepung beras
1 sudu besar Tepung jagung
¼ sudu kecil Garam
Method
Cara Menyediakan
  1. Didihkan serbuk ‘arrow root’, jus pandan dan gula, kacau sehingga campuran menjadi pekat.
  2. Masukkan sengkuang dan kacau sekata. Tutup api.
  3. Masukkan Pemanis Pal-Sweet® dan kacau rata.
  4. Tuangkan campuran ke dalam acuan daun pandan. Sejukkan di dalam peti sejuk.
  5. Didihkan semua bahan-bahan (B) sehingga pekat dan tuangkan ke atas campuran sengkuang dan sejukkan sehingga keras.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Pal Sweet® Recipes
Pal Sweet® Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg