Telur Gulung Bersosej
8 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Hanya menggunakan beberapa bahan, Telur Gulung Bersosej ini, sesuai di buat snek untuk sesebuah majlis atau bekal ke sekolah mahupun pejabat. Paling penting, cara penyediaannya yang mudah dan lengkap dengan nutrisi.
Bahan-bahan
60 g | Mentega tanpa garam |
4 batang | Sosej, dibelah dua memanjang |
8 biji | Telur |
2 sudu kecil | AJI-SHIO® Lada Berperisa |
4 keping | Keju cheddar, dibelah dua |
Bahan-Bahan A:
50 g | Bawang kuning, dipotong dadu |
50 g | Tomato, dipotong dadu |
50 g | Lobak merah, dipotong dadu |
50 g | Daun bawang, dipotong dadu |
Cara Menyediakan
- Panaskan kuali leper, cairkan sedikit mentega, goreng sosej sehingga garing. Ketepikan.
- Cairkan sedikit mentega, tumiskan bawang kuning, tomato dan lobak merah sehingga masak.
- Masukkan daun bawang. Kacau sebentar dan ketepikan.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk bersama AJI-SHIO® Lada Berperisa, pukul sehingga sebati dan sedikit kembang.
- Masukkan tumisan bahan-bahan (A) kedalam bancuhan telur dan kacau sebati.
- Tuangkan sesenduk bancuhan telur ke dalam kuali, ratakan.
- Letakkan keju dan satu sosej dibahagian tengah.
- Lipat bahagian tepi dan gulung kemas.
- Potongkan dan sedia untuk dihidang.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-SHIO® Flavoured Pepper Recipes