Resepi Tempura Sayur
6 orang
Tonton Video Memasak
Keterangan Resipi
Jom cuba resepi Tempura Sayur ini untuk mengetahui tips menghasilkan tempura yang rangup dan sos cicahan yang mudah dan sedap.
Bahan-bahan
Bahan-bahan A:
1 cawan | Tepung gandum |
1 sudu besar | Tepung beras |
½ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
½ sudu kecil | Garam |
¾ cawan | Air sejuk |
1 biji | Telur |
Secukupnya | Minyak masak |
50 g | Lobak putih, diparut |
Bahan-bahan B:
100 g | Lobak merah, dipotong memanjang |
100 g | Kacang buncis, dipotong serong |
100 g | Cendawan enoki |
100 g | Labu, dipotong memanjang |
2 sudu besar | Tepung gandum |
Bahan-bahan C: sos
1 cawan | Air |
1 sudu besar | Kicap cair |
¼ sudu kecil | AJI-NO-MOTO® |
2 sudu kecil | Gula |
1 sudu kecil | Cuka masakan |
½ sudu kecil | Tepung jagung, dikacau dengan sedikit air |
Cara Menyediakan
- Untuk membuat adunan tepung tempura, campurgaulkan tepung gandum, tepung beras, AJI-NO-MOTO® dan garam.
- Campurkan air sejuk dan telur, kacau sehingga sebati.
- Satukan bancuhan tepung dan bancuhan telur, gaul sehingga separa rata.
- Satukan kesemua bahan-bahan (B) dan campurgaulkan bersama adunan tepung tempura. Pastikan kesemua sayuran disaluti bancuhan tepung.
- Panaskan minyak masak, goreng sehingga keperangan dengan api sederhana.
- Satukan semua bahan (C) kecuali bancuhan tepung jagung di dalam periuk. Didihkan sehingga kesemua bahan larut.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga pekat.
- Sedia untuk dihidang bersama lobak putih.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
AJI-NO-MOTO® Recipes