Udang Madu

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan:
350 g Udang berkulit
1 tangkai Daun bawang, dipotong seksyen
50 g Lada benggala merah, dipotong dadu
1 biji Bawang besar, dipotong dadu
3 sudu besar Tepung ubi kayu
1 sudu teh Minyak bijan
Bahan-bahan perap A:
½ sudu teh Perencah Masak Lada Hitam SERI-AJI®
Serenjis Garam
Bahan-bahan perencah B: disatukan
2½ sudu besar Madu
2 sudu besar Air
1 sudu besar Kicap cair
1 sudu teh Perencah Pati Ayam TUMIX®
Cara Menyediakan
  1. Gaulkan bahan-bahan perap (A) dengan udang dan ketepikan.
  2. Lepas itu, salut udang dengan tepung ubi kayu. Goreng-celup hingga rangup, angkat dan ketepikan. Goreng bawang besar dan lada bengga selama beberapa saat, angkat.
  3. Tinggalkan 1 sudu besar minyak dalam kuali, tambah minyak bijan dan bahan-bahan perencah (B). Masak hingga berbiuh.
  4. Masukkan udang goreng tadi, bawang besar dan lada benggala ke dalam sos madu. Kacau-goreng dengan suhu tinggi hingga sos memekat.

Kongsi Artikel Ini