Sup Tauhu Makanan Laut

Anda sudah menjadi ahli?

Jadilah ahli kelab
yang menyeronokkan ini
untuk lebih banyak tip
masakan dan aktiviti PERCUMA

Bahan-bahan:
300g (1 kotak) Tauhu (dipotong dadu)
100g Cendawan Enoki (dibuang akar)
200g Udang Bersaiz Sederhana (dibuang kulit)
200g Isi Ketam
100g Kapis (dipotong dadu)
2 sudu besar Kicap
1 sudu besar Minyak Bijan
1.5 liter Air
Bahan-bahan A:
3/4 sudu teh AJI-NO-MOTO®
1 sudu teh Pati Ikan Bilis TUMIX®
1/2 sudu teh Lada Berperisa AJI-SHIO®
1 sudu teh Garam
Bahan-bahan B:
4 sudu besar Tepung ubi kentang
4 sudu besar Air (Gaul hingga sebati)
Cara Menyediakan
  1. Tuangkan 1.5 liter air ke dalam periuk. Masak sehingga air mendidih.
  2. Apabila air masak, masukkan tauhu, cendawan enoki, udang, ketam dan kapis.
  3. Kacau and gaulkan secara perlahan
  4. Tambahkan campuran bahan-bahan A dan kicap. Reneh dengan api perlahan.
  5. Tuangkan bahan-bahan B ke dalam periuk secara perlahan-lahan.
  6. Tambahkan sedikit minyak bijan dan kacau sebentar.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

 

 Tip: Sup tauhu boleh dimasak terlebih dahulu. Panaskan sebelum dihidangkan.

Kongsi Artikel Ini