Sejarah dan Pencapaian kami

Ajinomoto (Malaysia) Berhad memulakan perniagaannya tahun 1961 sebagai pengeluar AJI-NO-MOTO® Monosodium Glutamat. Ia juga merupakan antara syarikat usahasama Jepun yang paling awal ditubuhkan di negara ini. Semenjak itu, Ajinomoto (Malaysia) Berhad mula berkembang menjadi pengeluar perasa makanan yang dinamik yang memasarkan pelbagai jenama yang dipercayai oleh rakyat Malaysia selama beberapa dekad. Penambah perisa AJI-NO-MOTO® kami telah menjadi bahan wajib di hampir setiap rumah rakyat Malaysia.

Pencapaian Ajinomoto (Malaysia) berhad

1961

Penubuhan Ajinomoto(Malaysia) Co., Ltd

1963

Penukaran nama korporat kepada Ajinomoto (Malaysia Sdn Bhd)

1965
1965

Penukaran nama korporat kepada Ajinomoto (Malaysia) Sdn Bhd.
Dianugerahkan Persijilan HALAL

1968

Penukaran nama syarikat kepada Ajinomoto (Malaysia) Berhad, sebagai syarikat awam.

1971

Pelancaran "AJI-EKI" (Protein Sayur Terhidrolisis Cair)

1978
1978

Pelancaran Penambah Perasa Meja Makan “AJI-SHIO”

1982

Perasmian Pengurusan Olahan Efluen (SALAM)

1988
1988

Pelancaran Sebatian Penambah Perisa “AJI-PLUS”

1989
1989

Pelancaran Pemanis “PAL SWEET”
Pelancaran Protein Sayuran Terhidrolisis Bentuk Serbuk (HVP)

1992
1992

Pelancaran Perasa Penambah Perisa “AJI-AROMA”

1993
1993
  • Penubahan kilang Pengeluaran 2  (pengeluaran perasa dan makanan)
  • Pelancaran Perasa Penambah Rasa “AJIMATE”
  • Dianugerahkan Persijilan Produk “AJI-NO-MOTO”
1994
1994

Pelancaran Perencah Adunan “AJI-MIX”

1996
1996

Pelancaran Perencah Serba 
Berasaskan Menu “SERI-AJI”

2000
2000

Palancaran Pemanis “Slim Up”

2003
2003

Pelancaran Perencah Pati “TUMIX”

2004
2004

Dianugerahkan Persijilan HACCP

2005
2005

Pelancaran Sup Segera “VONO”
Pelancaran Siri “ACTIVA” TG

2006
2006

Dianugerahkan Persijilan ISO 14000

2008
2008

Dianugerahkan persijilan OHSAS 18001

2010
2010

Pelancaran Perencah Pati Ayam Jenama Ajinomoto

2011
2011

Ulang Tahun Ajinomoto(Malaysia) Berhad ke-50

2012

Penubuhan operasi kilang Serbuk Daging Ayam

2014

Penubuhan “ASEAN Application Centre”

2017

Penambahbaikan proses Protein Sayuran Terhidrolisis (HVP)

2019
2019

Rasa Sifu - Pelancaran “Rasa Sifu™” Penambah Perasa Semua Dalam Satu

2020
2020

Pelancaran aminoVITAL®️  - Minuman Sukan