Change language: EN|BM

Nasi Beriani

Cadangan hidangan: 4-6 orang

Bahan-bahan: kuah

3 sudu besar
2 ½ sudu besar
1 ½ paket
4 cawan
½ cawan
4 cawan
2 helai
4 titik
2 tangkai
2 sudu besar
Minyak sapi
Rempah beriani
SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g
Beras basmathi, direndam 1 jam & dituskan
Susu cair
Air
Daun pandan
Pewarna kuning, dicampur dengan sedikit air
Daun ketumbar, dipotong
Bawang goreng

Bahan-bahan A: rempah

2 batang
3 biji
5 biji
5 biji
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Cengkih

Bahan-bahan B: dikisar

1 biji
1 biji
Bawang kuning, dikisar
Tomato, dikisar

Cara menyediakan:
1. Panaskan minyak sapi, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
2. Masukkan bahan-bahan (B) dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan rempah beriyani dan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan beras basmathi, susu cair, air dan daun pandan. Kacau rata.
5. Masukkan kedalam periuk nasi elektrik, biarkan ia masak.
6. Ketika nasi separuh masak, masukkan pewarna sedikit demi sedikit dan letakkan daun ketumbar. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
7. Hiaskan dengan bawang goreng dan sedia untuk dihidang.

Leave a Reply

Are you a member yet?

Be part of this
exciting club for
more cooking tips
and activities for FREE!

LOGIN REGISTER