Are you a member yet?

Be part of this
exciting club for
more cooking tips
and activities for FREE!

Ayam Masak Merah

Cadangan hidangan: 8-10 orang

Bahan-bahan:
1 ekor Ayam, dipotong
1 sudu besar SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan
Secukupnya Minyak masak
Bahan-bahan A: kuah
3 paket SERI-AJI® Perencah Masak Merah
¾ cawan Air
1 biji Bawang besar, dihiris nipis
1 biji Bawang kuning, dihiris bulat
2 tangkai Daun ketumbar
Method

1. Gaulkan ayam bersama SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan.
2. Gorengkan sehingga garing dan ketepikan.
3. Gaul SERI-AJI® Perencah Masak Merah bersama air sehingga sebati.
4. Panaskan ½ cawan minyak gorengan, tumis bawang besar sehingga layu.
5. Masukkan bancuhan SERI-AJI® Perencah Masak Merah, didihkan sehingga pekat.
6. Masukkan ayam goreng dan bawang kuning. Gaul sehingga kuah menyaluti ayam.
7. Hidang dan taburkan daun ketumbar di atas ayam masak merah.
8. Sedia untuk dihidang.

 

Share this article