Nasi Beriani


6 orang

Bahan-bahan: kuah
3 sudu besar | Minyak sapi |
2 ½ sudu besar | Rempah beriani |
1 ½ paket | SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g |
4 cawan | Beras basmathi, direndam 1 jam & dituskan |
½ cawan | Susu cair |
4 cawan | Air |
2 helai | Daun pandan |
4 titik | Pewarna kuning, dicampur dengan sedikit air |
2 tangkai | Daun ketumbar, dipotong |
2 sudu besar | Bawang goreng |
Bahan-bahan A: rempah
2 batang | Kulit kayu manis |
3 biji | Bunga lawang |
5 biji | Buah pelaga |
5 biji | Cengkih |
Bahan-bahan B: dikisar
1 biji | Bawang kuning, dikisar |
1 biji | Tomato, dikisar |

- Panaskan minyak sapi, tumis bahan-bahan (A) sehingga wangi.
- Masukkan bahan-bahan (B) dan tumis sehingga garing.
- Masukkan rempah beriyani dan SERI-AJI® Perencah Nasi Goreng Ayam 26 g. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan beras basmathi, susu cair, air dan daun pandan. Kacau rata.
- Masukkan kedalam periuk nasi elektrik, biarkan ia masak.
- Ketika nasi separuh masak, masukkan pewarna sedikit demi sedikit dan letakkan daun ketumbar. Biarkan nasi masak sepenuhnya.
- Hiaskan dengan bawang goreng dan sedia untuk dihidang.


