Pulut Kuning

Product Used for the Recipe


Pulut Kuning

Cadangan hidangan: 4-5 orang

Bahan-bahan A:
450 g | Beras pulut susu |
650 ml | Air |
1 keping | Asam keping |
1 paket | SERI-AJI® Perencah Rempah Gorengan Serbaguna 26g |
2 helai | Daun pandan |
Bahan-bahan B:
1 cawan | Santan pekat |
1 sudu kecil | Garam |
2 sudu kecil | Gula |

1.
Basuh beras sehingga bersih.
2.
Rendam selama 1 jam bersama-sama bahan-bahan (A), kecuali daun pandan.
3.
Tapis dan cuci bersih beras pulut.
4.
Kukus beras bersama daun pandan selama 15 minit.
5.
Campurgaulkan bahan-bahan (B).
6.
Keluarkan pulut dari pengukus. Tuangkan bancuhan (B) ke atas pulut. Gaul rata.
7.
Kukus semula selama 10 minit atau sehingga santan kering.
8.
Sedia untuk dihidang.
Disqus comment