Are you a member yet?

Be part of this
exciting club for
more cooking tips
and activities for FREE!

contact-us

Rempeyek

Cadangan hidangan: 4-5 orang

Bahan-bahan:
100 g SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah
20 g Tepung beras
½ sudu kecil Serbuk ketumbar
¼ sudu kecil Serbuk jintan manis
¼ sudu kecil Serbuk jintan putih
100 ml Santan
200 ml Air
1 sudu kecil Air kapur
1 biji Telur
150 g Kacang tanah, disangai
150 g Ikan bilis, dibasuh dan dikeringkan
Secukupnya Minyak masak
Method
  1. Satukan SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah bersama tepung beras, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Gaul sebati.
  2. Masukkan santan, air, air kapur dan telur. Gaul sebati.
  3. Panaskan minyak masak dengan api perlahan dan celup acuan seketika.
  4. Letakkan 1 sudu kecil bancuhan tepung di atas acuan.
  5. Masukkan sedikit kacang dan ikan bilis.
  6. Masukkan acuan di dalam minyak panas. Tunggu sehingga rempeyek tertanggal dari acuan. Goreng sehingga keperangan.
  7. Ulang sehingga bancuhan habis. 8. Sedia untuk dihidang.

Share this article

Ajinomoto Product