Rempeyek


5 orang

100 g | SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah |
20 g | Tepung beras |
½ sudu kecil | Serbuk ketumbar |
¼ sudu kecil | Serbuk jintan manis |
¼ sudu kecil | Serbuk jintan putih |
100 ml | Santan |
200 ml | Air |
1 sudu kecil | Air kapur |
1 biji | Telur |
150 g | Kacang tanah, disangai |
150 g | Ikan bilis, dibasuh dan dikeringkan |
Secukupnya | Minyak masak |

- Satukan SERI-AJI® Tepung Goreng Berempah bersama tepung beras, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. Gaul sebati.
- Masukkan santan, air, air kapur dan telur. Gaul sebati.
- Panaskan minyak masak dengan api perlahan dan celup acuan seketika.
- Letakkan 1 sudu kecil bancuhan tepung di atas acuan.
- Masukkan sedikit kacang dan ikan bilis.
- Masukkan acuan di dalam minyak panas. Tunggu sehingga rempeyek tertanggal dari acuan. Goreng sehingga keperangan.
- Ulang sehingga bancuhan habis.
- Sedia untuk dihidang.


