Mengenai Keselamatan & Faedah MSG

Apakah maksud MSG? MSG adalah ‘Monosodium Glutamat’. Ianya adalah kombinasi antara 12% natrium, 78% glutamat dan 10% air terikat.

Glutamat merupakan asid amino yang memberikan rasa Umami. Ianya banyak terdapat didalam makanan yang kaya protein seperti daging, ikan, ayam, susu (termasuk susu ibu) dan sebagainya.

Glutamat boleh dihasilkan secara semula jadi didalam badan manusia seperti dibahagian otot, otak dan tisu-tisu organ lain. Ianya memainkan peranan penting dalam proses metabolisme badan.

Mari baca lebih lanjut mengenai fakta MSG yang menarik seperti di bawah:

Soalan Lazim

 • Apakah itu monosodium glutamat (MSG)?

  MSG ialah penambah perasa yang telah digunakan selama sedekad bagi menyerlahkan rasa makanan. MSG sebenarnya ialah asid glutamik atau glutamat (sejenis asid amino), natrium dan air. Glutamat didapati secara semula jadi dalam makanan berprotein seperti daging, sayur-sayuran, hasil ternakan, dan susu. Badan manusia juga menghasilkan glutamat dalam jumlah yang banyak. Otot, otak dan organ badan yang lain mengandungi lebih kurang empat paun glutamat. Susu ibu adalah kaya dengan glutamat – 6 kali lebih tinggi jika dibandingkan dengan susu lembu sebagai contohnya.

 • Bagaimanakah MSG dihasilkan?

  MSG dihasilkan melalui proses fermentasi/penapaian – proses ini adalah sama seperti proses yang digunakan untuk membuat tapai, cuka dan yogurt. Proses ini bermula dengan penapaian ubi kayu atau tebu, diikuti dengan proses peneutralan dan penghabluran. Produk akhir merupakan kristal putih tulen yang mudah larut dalam makanan.

 • Adakah MSG Selamat?

  Ya. MSG telah digunakan lebih daripada seratus tahun dan ia merupakan salah satu bahan makanan yang paling banyak dibuat kajian. Pangkalan datanya yang meluas merangkumi beratus-ratus kajian semula telah melalui penelitian yang intensif dan keselamatan MSG telah dibuktikan setiap kali.

  Selama lebih empat dekad, Pentadbiran Makanan Dan Ubatan Persekutuan Amerika Syarikat (FDA) telah berulang kali mengesahkan keselamatan MSG.

  Badan kawal selia dan saintifik yang lain dari seluruh dunia, termasuk Persatuan Perubatan Amerika (AMA), Jawatankuasa Saintifik Komuniti Eropah Untuk Makanan (SCF), dan Jawatankuasa Pakar Bersama FAO/WHO. Mengenai Aditif Makanan Bangsa-bangsa Bersatu (JECFA), juga telah mengkaji semula kajian mengenai MSG dan telah mengesahkan keselamatannya. MSG adalah selamat sehingga FDA telah mengklasifikasikannya di bawah kategori “Secara Amnya Diiktirafkan Sebagai Selamat” (GRAS), sama seperti gula, serbuk penaik, garam dan lada. Begitu juga dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menyistiharkan bahawa “Pengambilan Harian Boleh Diterima” (ADI) bagi MSG adalah “Tidak Ditetapkan”.

 • Apakah had penggunaan MSG setiap hari?

  Tiada had bagi penggunaan MSG sebagai bahan penambah perisa kerana badan-badan saintifik dan peraturan seperti Jawatankuasa Pakar Bersama mengenai Aditif Makanan Bangsa-bangsa Bersatu (JECFA) meletakkan MSG dalam kategori paling selamat iaitu “Pengambilan Harian Boleh Diterima (ADI) adalah tidak ditetapkan” berdasarkan data kajian saintifik.

  Tambahan pula, MSG adalah perisa yang mempunyai sifat “Self-Limiting”. Apabila jumlah yang betul telah digunakan semasa masakan, penambahan yang selebihnya hanya menyumbang sedikit, atau tidak langsung kepada rasa makanan. Malah, menambah terlalu banyak MSG boleh menyebabkan penurunan dalam kesedapan dan adalah membazir dari segi ekonomi.

 • Adakah MSG selamat untuk bayi dan ibu mengandung?

  Ya, pihak berkuasa sains dan peraturan di seluruh dunia, termasuk Pentadbiran Ubatan dan Makanan Amerika Syarikat (US FDA), Persatuan Perubatan Amerika (AMA), Jawatankuasa Saintifik Komuniti Eropah Untuk Makanan (SCF) dan Jawatankuasa Pakar Bersama mengenai Aditif Makanan Bangsa-bangsa Bersatu (JECFA), telah mengkaji penyelidikan MSG dan berulang kali telah mengesahkan keselamatan penggunaan MSG kepada semua orang, termasuk kanak-kanak dan wanita hamil.

 • Adakah orang yang sensitif kepada MSG?

  Tidak. Menurut Akademi Asma, Alergi dan Imunologi Amerika, MSG bukan alergen. Pentadbiran Ubatan dan Makanan Amerika Syarikat (US FDA) telah mendapati tiada bukti yang mencadangkan mana-mana jangka panjang, kesan-kesan kesihatan serius dalam mengambil MSG. Terdapat kemungkinan bahawa sesetengah orang mungkin sensitif terhadap MSG, seperti mana terhadap makanan lain dan bahan-bahan makanan.

 • Adakah MSG menyebabkan botak atau keguguran rambut?

  Tidak ada bukti saintifik yang menyokong pernyataan ini. Botak atau keguguran rambut mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu: genetik; tekanan & tekanan sosial; ubat; faktor-faktor lain yang berkaitan dengan rambut, sebagai contoh, kulit kepala dan rambut dari jangkitan kulat, dan banyak lagi.

 • Adakah MSG berhubung kait dengan “Sindrom Restoran Cina (CRS)”?

  Sindrom Restoran Cina menyifatkan ketidakselesaan sementara yang berlaku kepada sesetengah orang selepas mengambil makanan dan minuman tertentu. Pada tahun 1987, JECFA membuat kesimpulan bahawa kajian “double-blind” yang dijalankan secara teliti ke atas individu yang mengatakannya menghidap sindrom ini tidak dapat memastikan bahawa monosodium glutamat sebagai penyebab”. (Jawatankuasa Pakar Bersama FAO/WHO). Mengenai Aditif Makanan Bangsa-bangsa Bersatu, Asid L-glutamik dan ammonium, garam potasium dan kalsium mononatrium. Penilaian Toksikologi Dalam Aditif Makanan Dan Kontaminasi. Siri Bahan Tambahan Makanan WHO No. 22, New York: Press Universiti Cambridge, m/s. 97-61, 1988.) Kesimpulan ini disahkan lagi dengan kajian terkawal ketat dan kajian semula yang menyeluruh dijalankan di University Of Western Sydney pada tahun 1993. (Tarasoff L, Kelly M.F. Monosodium L-glutamat: Kajian rabun-dua-pihak dan kajian semula. Toksikologi Bahan Kimia Makanan, 31:1019.1035, 1993).

 • Adakah MSG menyebabkan rasa dahaga?

  Tidak terdapat bukti saintifik yang menyokong pernyataan ini. Dahaga berlaku secara semulajadi apabila kawalan bendalir badan menjadi tidak seimbang. Ketidakseimbangan boleh disebabkan oleh kehilangan darah yang teruk; berpeluh dengan banyak semasa aktiviti bersukan; pengambilan Natrium yang tinggi. Merujuk kepada pengambilan Natrium yang tinggi, sedia maklum bahawa MSG mengandungi natrium. Namun, MSG hanya mengandungi 12% natrium, manakala garam makanan mengandungi 40% natrium dan jumlah MSG yang digunakan untuk memasak adalah jauh lebih kurang daripada garam. Oleh itu, punca rasa dahaga yang disebabkan oleh MSG adalah jauh lebih kurang jika dibandingkan dengan garam.

 • Adakah MSG menyebabkan sakit kepala migrain?

  Tidak. Sakit kepala migrain adalah sakit kepala yang teruk dan melemahkan. Terdapat banyak teori yang mengatakan penyebab migrain, seperti keturunan, gangguan saraf otak dan gangguan salur darah, tetapi tiada kajian “double-blind” yang mengaitkan MSG dengan migrain.

  Beberapa kajian yang mendakwa bahawa MSG adalah penyebab sakit kepala. Satu kajian pada 1991 yang membuktikan hubungan ini hanya melalui cara pemakanan tanpa MSG dan gejala lapor-sendiri, tanpa menggunakan teknik dan kaedah “double-blind” yang dianggap lebih tepat dan sesuai untuk mengendalikan kajian klinikal dalam konteks ini.

  Terdapat banyak sebab umum bagi sakit kepala, termasuk pemakanan dan tekanan. Pelbagai jenis makanan telah dikatakan sebagai penyebab sakit kepala. Namun, satu kajian semula pada 1990 mengenai sakit kepala akibat makanan mendapati hubungan tersebut adalah kontroversi. Ia juga mengatakan bahawa tidak ada bukti untuk menyokong hubungan di antara MSG dengan sakit kepala migrain.

  Penyebab sebenar migrain masih belum difahami sepenuhnya. Sesetengah penyelidik mengatakan bahawa migrain adalah disebabkan oleh gangguan saraf dalam otak, yang lain pula mengatakan ia disebabkan oleh gangguan salur darah. Maka, ia juga memainkan peranan dalam sakit kepala migrain.

Manfaat & Faedah

ajino-truth-1-taste-profile-1.jpg

1. Meningkatkan Perisa Makanan

(Cairncross and Sjostrom, 1950; J.E.Caul, 1957)

Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, ia meningkatkan rasa makanan dan mengharmonikan semua rasa makanan untuk memberikan citarasa yang seimbang dan menaikan selera.

Klik untuk lihat kajian »

yamaguchi graph

2. Mengurangkan Pengambilan Garam / Natrium Pengambilan Dalam Diet Harian

(S. Yamaguchi and C. Takahashi, 1984)

AJI-NO-MOTO® mengandungi hanya 12% natrium manakala garam mengandungi 39%. Dengan membandingkan jumlah natrium, AJI-NO-MOTO® adalah 2/3 kurang natrium berbanding garam. Oleh itu, dengan menggantikan sebahagian garam dengan sejumlah kecil AJI-NO-MOTO®, pengambilan natrium boleh dikurangkan sehingga 40% sambil mengekalkan kesedapan makanan itu.

Klik untuk lihat kajian »

ajino-3.jpg

3. Menggalakkan Pengambilan Nutrien untuk Warga Emas

(F. Bellisle, 1991)

Apabila usia manusia meningkat, receptor lidah menjadi semakin kurang sensitif dan kurang selera untuk makan yang mungkin menyebabkan golongan warga emas kekurangan nutrien. Dengan penggunaan AJI-NO-MOTO®, kita boleh meningkatkan selera dan menggalakkan pengambilan makanan bagi warga emas. Melalui kaedah ini, penyerapan nutrisi adalah lebih berkesan dan dapat menjamin kehidupan yang lebih sihat.

Klik untuk lihat kajian »

 4. Avoid Wastage

4. Mengelakkan Pembaziran

(S. Yamaguchi and C. Takahashi, 1984)

AJI-NO-MOTO® adalah perasa ‘self-limiting’. Jumlah yang optimum AJI-NO-MOTO® adalah cukup untuk menyediakan rasa Umami yang kuat. Oleh itu, penggunaan yang terlebih akan menyebabkan kesedapan makanan terjejas dan mewujudkan pembaziran dari segi ekonomi.

Klik untuk lihat kajian »

5. Promote Protein Digestion

5. Menggalakkan Protein Penghadaman

(Uneyama H, Niijima A and SanGabriel A, et al, 2006)

Saintis mendapati bahawa penggunaan AJI-NO-MOTO® boleh membantu untuk meningkatkan kualiti hidup kerana reseptor umami ditemui di dalam perut yang memainkan peranan yang penting dalam pemakanan , pencernaan / penyerapan dan metabolisme protein yang penting untuk kehidupan.

Klik untuk lihat kajian »

Jaminan Keselamatan

Sejak tahun 1909, perasa AJI -NO -MOTO ® telah selamat digunakan di seluruh dunia dan ia juga merupakan salah satu bahan makanan yang paling meluas dikaji dimana beratus-ratus kajian keilmiahan mengesahkan keselamatan penggunaan MSG. Di bawah adalah senarai organisasi yang telah mengisytiharkan keselamatan penggunaan MSG :

safety-jecfa.jpg

Jawatankuasa Pakar Bersama mengenai Aditif Makanan Bangsa-bangsa Bersatu (JECFA)

Satu badan penasihat saintifik kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FAO) daripada Bangsa-Bangsa Bersatu. Untuk maklumat lanjut »

Pada tahun 1987, JECFA telah mengisytiharkan “Pengambilan Harian Yang Boleh Diterima ” (ADI) bagi MSG adalah “tidak ditetapkan”

safety-us-fda.jpg

Pentadbiran Ubatan dan Makanan Amerika Syarikat (US FDA)

Sebuah agensi Jabatan Kesihatan dan Perkhidmatan Manusia Amerika Syarikat, salah satu daripada Jabatan persekutuan eksekutif Amerika Syarikat. Untuk maklumat lanjut »

FDA telah mengesahkan keselamatan MSG pada tahun 1995 selepas Persekutuan Persatuan Amerika untuk Biologi Uji Kaji (FASEB) mengkaji semula dan mendapati tiada bukti yang mengaitkan MSG dengan sebarang kesan kesihatan jangka panjang yang serius yang telah ditugaskan oleh FDA.

Lihat lebih banyak Q & A pada MSG di sini »

safety-scf.jpg

Jawatankuasa Saintifik Komuniti Eropah Untuk Makanan (SCF)

Ditubuhkan pada tahun 1974 dan terdiri daripada ahli-ahli jawatankuasa yang berkelayakan dalam bidang-bidang yang berkaitan dengan perubatan , pemakanan, toksikologi, biologi, kimia dan lain-lain.  Untuk maklumat lanjut »

Jawatankuasa Saintifik Suruhanjaya Eropah bagi Makanan (SCF) telah mengesahkan ADI untuk L- glutamik asid atau monosodium glutamat tidak ditetapkan “berdasarkan data yang membuktikan pengambilan makanan berglutamat tinggi yang biasa diamalkan

Food Standard Australia New Zealand (FSANZ)

Sebuah agensi berkanun bebas yang ditubuhkan oleh “Food Standards Australia New Zealand”. FSANZ adalah sebahagian daripada Kesihatan dan Penuaan portfolio Kerajaan Australia. Untuk maklumat lanjut »

Pada tahun 2002, “Food Standard Australia New Zealand” menjalankan kajian keselamatan MSG. Ketua Saintis membuat kesimpulan bahawa beberapa ulasan daripada bukti saintifik yang telah mengesahkan bahawa MSG adalah selamat untuk orang awam di peringkat penggunaan biasanya terdapat dalam makanan.

Baca lebih lanjut mengenai MSG dalam Makanan di sini »
Muat turun maklumat mengenai Monosodium Glutamat di sini »

Akademi Asma, Alergi dan Imunologi Amerika (AAAAI)

Sebuah organisasi profesional dengan lebih daripada 6,700 ahli di Amerika Syarikat, Kanada dan 72 negara-negara lain dengan kepentingan khas dalam kajian dan rawatan alahan dan penyakit immunologic.  Untuk maklumat lanjut »

Tiada reaktor di MSG didapati berkaitan dengan provokasi serangan Asma

Baca artikel mengenai Alahan Makanan: Satu Amalan Parameter »

Akta Makanan Malaysia 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985

Akta Makanan 1983 dan Peraturan-Peraturan Makanan 1985 adalah perundangan makanan Malaysia yang membentuk tulang belakang kepada program keselamatan makanan yang penting dalam mewujudkan sistem keselamatan makanan yang berkesan.

Monosodium Glutamat diklasifikasikan di bawah kategori “Penambah Perisa Yang Dibenarkan”

Laporan Saintifik

Laporan Saintifik Daripada Persatuan Saintifik Antarabangsa

 1. Attempts to Establish the Safety Margin for Neurotoxicity of Monosodium Glutamate
  (L. Airoldi, A. Bizzi, M. Salmona, and S. Garattini)  
 2. Biochemical Aspects of the Neurotransmitter Function of Glutamate
  (R. P. Shank and M. H. Aprison) 
 3. Biochemical Studies on Glutamate Taste Receptors: The Synergistic Taste Effect of L-Glutamate and 5’-Ribonucleotides
  (Robert H. Cagan, Kunio Torii, and Morley R. Kare)
 4. Biochemistry of Glutamate: Glutamine and Glutathione
  (Alton Meister)
 5. Central Nervous System Receptors for Glutamic Acid
  (Graham A. R. Johnston) 
 6. Comparative Metabolism of Glutamate in the Mouse, Monkey and Man
  (L. D. Stegink, W. Ann Reynolds, L. J Filer, Jr. G. L. Baker, T. T. Daabees, and Roy M. Pitkin) 
 7. Effects of Glutamate Administration on Pituitary Function
  (Alan F. Sved and John D. Fernstrom) 
 8. Excitotoxic Amino Acids: Research Applications and Safety Implications
  (John W. Olney) 
 9. Factors Affecting Plasma Glutamate Levels in Normal Adult Subjects
  (Lewis D. Stegink, L. J. Filer, Jr. ,G. L. Baker, S. M. Mueller, and M. Y-C, Wu-Rideout) 
 10. Factors in the Regulation of Glutamate Metabolism
  (Hamish N. Munro) 
 11. Factors Influencing Dicarboxylic Amino Acid Content of Human Milk
  (G. L. Baker, L. J. Filer, and L. D. Stegink) 
 12. Food-Symptomatology Questionnaires: Risks of Demand-Bias Questions and Population-Biased Surveys
  (George R. Kerr, Marion Wu-Lee, Mohamed El-Lozy, Robert McGandy, and Frederick J. Stare) 
 13. Free & Bound Glutamate in Natural Products
  (T. Giacometti) 
 1. Glutamate in the Striatum
  (E. G. McGeer, P. L. McGeer, and T. Hattori) 
 2. Glutamate Metabolism and Placental Transfer in Pregnancy
  (Roy M. Pitkin, W. Ann Reynolds, L. D. Stegink, and L. J. Filer, Jr.) 
 3. Glutamate Toxicity in Laboratory Animals
  (R. Heywood and A. N. Worden) 
 4. Glutamic Acid as a Transmitter Precursor and as a Transmitter
  (E. Costa, A. Guidotti, F. Moroni, and E. Peralta) 
 5. In Utero and Dietary Administration of Monosodium L-Glutamate to Mice: Reproductive Performance and Development in a Multigeneration Study
  (K. Anantharaman) 
 6. Metabolism of Free Glutamate in Clinical Products Fed Infants
  (L. J. Filer, Kr., G. L. Baker, and L. D. Stegink)
 7. Morphology of the Fetal Monkey Hypothalamus After In Utero Exposure to Monosodium Glutamate
  (W. Ann Reynolds, Naomi Lemkey-Johnston, and Lewis D. Stegink) 
 8. Placebo-Controlled Studies of Human Reaction to Oral Monosodium L-Glutamate
  (Richard A. Kenney) 
 9. Problems in the Evaluation of Glutamate as a Central Nervous System Transmitter
  (D. R. Curtis) 
 10. Psychometric Studies on the Taste of Monosodium Glutamate
  (Shizuko Yamaguchi and Akimitsu Kimizuka)
 11. Regulation of Amino Acid Availability to Brain: Selective Control Mechanisms for Glutamate
  (William M. Pardridge) 
 12. Self-selection of Food and Water Flavored with Monosodium Glutamate
  (Michael Naim) 
 13. Toxicological Studies of Monosodium L-Glutamate in Rodents: Relationship Between Routes of Administration and Neurotoxicity
  (Yutaka Takasaki, Yoshimasa Matsuzawa, Seinosuke Iwata, Yuichi O’hara, Shinobu Yonetani, Masamichi Ichimura)