Pengurangan Pembaziran Makanan melalui Ekonomi Pekeliling

food waste management

 

Anda mungkin terkejut bahawa kira-kira satu pertiga daripada makanan yang dihasilkan secara global dilupuskan, mengakibatkan pembaziran sumber berharga dan pembebasan gas rumah hijau.

Namun, dalam masalah ini terdapat peluang yang bagus untuk kemajuan. Dengan menjadikan pengurusan sisa makanan sebagai prinsip teras ekonomi pekeliling, kita boleh membuka banyak kelebihan dengan menggalakkan ekonomi pekeliling dengan menguruskan sisa makanan yang melibatkan perubahan perspektif kita daripada menganggapnya sebagai "sisa" kepada mengiktirafnya sebagai "sumber" yang berharga.

 

Memahami Krisis Sisa Makanan

Kajian menunjukkan bahawa sekitar 33% pengeluaran makanan global dibuang setiap tahun, mencapai 1.3 bilion tan yang mengejutkan. Sisa yang besar ini meresap ke setiap peringkat proses bekalan makanan, termasuk pengeluaran, pengedaran, peruncitan dan penggunaan.

Kesan sisa makanan terhadap alam sekitar adalah ketara. Apabila makanan yang dibuang dimendapkan di tapak pelupusan sampah, ia mengalami penguraian tanpa oksigen, mengakibatkan pelepasan metana - gas rumah hijau yang sangat kuat yang merupakan masalah besar dalam perubahan iklim, mengakibatkan kenaikan suhu yang lebih tinggi, fenomena cuaca ekstrem yang lebih kerap, dan kemerosotan ekosistem.

 

Apakah Ekonomi Pekeliling dan Hubungannya dengan Pengurusan Sisa Makanan?

circular economy

Gambar: https://www.certificationeurope.com/insights/what-is-the-circular-economy-and-what-does-it-mean-for-businesses/ 

Konsep ekonomi pekeliling baru-baru ini mendapat perhatian yang besar, dan kepentingannya dalam menguruskan sisa makanan amat ditekankan.

Penerimaan prinsip ekonomi pekeliling dalam industri makanan boleh membawa kelebihan yang ketara, terutamanya dalam pengurangan sisa makanan dan mengoptimumkan penggunaan sumber.

Kita boleh mengurangkan pembaziran ini dengan berkesan melalui beberapa pendekatan dengan menggunakan strategi ekonomi pekeliling. Pendekatan ini merangkumi pelaksanaan sistem pengurusan inventori yang lebih baik, logistik rantaian bekalan yang dipertingkatkan, dan peningkatan pendidikan pengguna mengenai penggunaan yang bertanggungjawab.

 

Inisiatif Ajinomoto Malaysia menangani Pengurusan Sisa Makanan

urus pengurusan sisa makanan

 

Ajinomoto Malaysia (AMB) mengambil inisiatif dalam penyediaan bekalan makanan yang mampan dan usaha dalam mengurangkan kesan alam sekitar melalui teknologi rasa dan tekstur kami yang canggih, pengurangan pelupusan makanan dengan memanjangkan kesegaran daging dan nasi, serta sumbangan.

Penggalakkan pengurusan sisa makanan AMB bukan sahaja terhad kepada operasi kami sendiri tetapi juga meluas kepada para pelanggan dan komuniti yang lebih luas. Melalui perkongsian amalan terbaik, penyokongan program “menyelamat” makanan, dan pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan untuk penyelesaian sisa makanan yang inovatif, kami secara aktif menyumbang kepada matlamat yang lebih besar untuk meminimumkan sisa makanan dan kesan alam sekitar.

Kami memainkan peranan penting dalam mewujudkan sistem makanan yang lebih dipercayai dan cekap dengan mengutamakan kemampanan dan melibatkan pelbagai pihak berkepentingan. Usaha berterusan kami memberi inspirasi kepada orang lain untuk menyertai perjuangan dan berusaha ke arah masa depan di mana sisa makanan dikurangkan, sumber dioptimumkan dan planet kita berkembang maju.

Related articles