Kesan Rumah Hijau

major greenhouse gases and other greenhouse gases

 

Apabila kita membincangkan gas rumah hijau (GHG), kita merujuk kepada gas yang tidak kelihatan di atmosfera yang memerangkap haba daripada matahari, menjadikan Bumi sebagai planet yang boleh didiami. Gas tersebut termasuk karbon dioksida (CO2), metana (CH4), nitrous oksida (N2O), dan gas berfluorinasi.

 

Apakah kesan rumah hijau?

Kesan rumah hijau adalah proses semula jadi yang memanaskan permukaan Bumi, terutamanya melalui tindakan gas rumah hijau memerangkap haba di atmosfera.

Haba yang terperangkap ini membantu mengekalkan suhu purata Bumi pada tahap yang stabil dan sesuai untuk menampung kehidupan seperti yang sedia ada. Tanpa kesan rumah hijau, suhu purata Bumi menjadi akan jauh lebih rendah, menjadikannya kurang selesa.

 

Punca Kesan Rumah Hijau

Apabila tenaga Matahari sampai ke Bumi, sebahagian daripadanya dipantulkan kembali ke angkasa dan selebihnya diserap dan dipancarkan semula oleh gas rumah hijau di atmosfera. Gas-gas ini bertindak seperti dinding kaca rumah hijau, mengekalkan planet pada suhu yang kondusif untuk kehidupan.

 

Kesan Rumah Hijau dan Pemanasan Global

global greenhouse gas emissions

 

Tanpa kesan rumah hijau semula jadi ini, suhu purata Bumi akan menjadi kira-kira -18°C, berbanding purata sekarang 15°C, menjadikan kehidupan seperti yang sedia ada mustahil.

Walau bagaimanapun, masalah timbul apabila kepekatan gas rumah hijau meningkat melebihi paras semula jadi. Peningkatan kesan rumah hijau, sebahagian besarnya didorong oleh aktiviti manusia seperti pembakaran bahan api fosil, telah menjadi kebimbangan penting dalam perbincangan mengenai perubahan iklim.

Perkembangan daripada kesan rumah hijau yang seimbang kepada pemanasan global melambangkan peralihan kritikal daripada sistem Bumi yang menampung kehidupan kepada sistem yang menimbulkan risiko besar kepada sistem semula jadi dan manusia.

Pemanasan ini menjejaskan corak iklim, yang membawa kepada kejadian cuaca ekstrem, peningkatan paras laut dan peralihan dalam biodiversiti. Memahami hubungan ini adalah penting untuk membangunkan strategi untuk mengurangkan kesan pemanasan global dengan mengamalkan amalan mampan.

 

Ajinomoto Malaysia dalam Membanteras Pemanasan Global

abundant greenhouse gas in earth's atmosphere

 

Ajinomoto Malaysia telah mengambil langkah besar dalam mengurangkan gas rumah hijau (GHG), mempamerkan komitmen yang kuat terhadap kemampanan di Malaysia.

Bahagian utama strategi kami termasuk pengesanan terperinci jumlah pelepasan karbon dioksida, membahagikannya kepada Skop 1 (pelepasan langsung daripada sumber yang dimiliki atau dikawal) dan Skop 2 (pelepasan tidak langsung daripada penjanaan tenaga yang dibeli).

Pada tahun 2023, pelepasan Skop 1 menyaksikan penurunan sebanyak 43.5% berbanding tahun sebelumnya, terutamanya disebabkan oleh penamatan operasi di tapak Kuchai Lama. Tindakan ini juga menyumbang kepada pengurangan 10% dalam intensiti pelepasan GHG Skop 1 untuk Kuchai Lama.

Sementara itu, pelepasan GHG Skop 2 merekodkan penurunan 39.8% berbanding tahun sebelumnya, mencerminkan pemberhentian operasi secara beransur-ansur. Usaha pemindahan seterusnya mengakibatkan penurunan 5.1% dalam intensiti pelepasan GHG Skop 2 berbanding tahun sebelumnya.

Satu lagi inisiatif penting adalah pemasangan panel solar di seluruh operasi kami. Langkah ke arah penjanaan tenaga boleh diperbaharui ini menandakan satu langkah besar dalam mengurangkan kesan iklim dengan mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil.

Tambahan pula, Ajinomoto Malaysia telah beralih kepada menggunakan gas asli sepenuhnya dalam kemudahan pembuatan terbaru kami untuk beralih daripada minyak bahan api dan gas petroleum cecair. Peralihan kepada gas asli menyumbang kepada proses pengeluaran yang lebih bersih.

Usaha Ajinomoto Malaysia ini menunjukkan tindakan konkrit ke arah mengurangkan pemanasan global, menggariskan kepentingan tanggungjawab korporat dalam menangani kelestarian alam sekitar.

Related articles