Biskut Badam Pedas

Biskut Badam Pedas
Description
Keterangan Resipi

Biskut Badam Pedas

Ingredients
Bahan-bahan
200 g Tepung gandum
½ sudu kecil Serbuk penaik
½ sudu kecil Soda bikarbonat
80 g Gula kastor
80 g Badam hancur
¼ sudu kecil Ammonia bikarbonat
100 ml Minyak masak
1 sudu besar Perencah Masak Merah SERI AJI®
1 biji Telur
Secukupnya Badam (untuk hiasan)
1 biji Kuning telur, campurkan dengan 50 ml air (untuk disapu)
Method
Cara Menyediakan
  1. Ayak tepung bersama dengan serbuk penaik dan soda bikarbonat.
  2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali badam dan kuning telur, uli sehingga menjadi doh yang lembut.
  3. Bulatkan menjadi bebola kecil, leperkan sedikit. Letakkan di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan minyak, sapu kuning telur dan letakkan badam di atas setiap biskut, sapu kuning telur sekali lagi.
  4. Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180‘C selama 20 – 25 minit atau hingga kuning keemasan.
  5. Biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Product Used
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Masak Merah Seasoning Recipes
Seri-Aji® Masak Merah Seasoning Recipes
E-commerce icon
Shop Ajinomoto Product Now!
banner-footer.jpg