Biskut Badam Pedas
Keterangan Resipi
Biskut Badam Pedas
Bahan-bahan
200 g | Tepung gandum |
½ sudu kecil | Serbuk penaik |
½ sudu kecil | Soda bikarbonat |
80 g | Gula kastor |
80 g | Badam hancur |
¼ sudu kecil | Ammonia bikarbonat |
100 ml | Minyak masak |
1 sudu besar | Perencah Masak Merah SERI AJI® |
1 biji | Telur |
Secukupnya | Badam (untuk hiasan) |
1 biji | Kuning telur, campurkan dengan 50 ml air (untuk disapu) |
Cara Menyediakan
- Ayak tepung bersama dengan serbuk penaik dan soda bikarbonat.
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali badam dan kuning telur, uli sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bulatkan menjadi bebola kecil, leperkan sedikit. Letakkan di atas dulang pembakar yang telah disapu dengan minyak, sapu kuning telur dan letakkan badam di atas setiap biskut, sapu kuning telur sekali lagi.
- Bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180‘C selama 20 – 25 minit atau hingga kuning keemasan.
- Biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Produk Yang Digunakan Untuk Resipi
Seri-Aji® Masak Merah Seasoning Recipes