Nasi Serai

35 minit

10 Hidangan


Hidangkan menu nasi yang istimewa di hari lebaran ini, nasi serai yang wangi dan enak. Juga lazat digandingkan bersama Gulai Ayam Minang kami.

6 sudu besar | Minyak sapi |
1 batang | Kulit kayu manis |
1 biji | Buah pelaga |
2 biji | Daun pandan |
2 helai | Pandan leaf |
1 biji | Bawang besar, dicincang |
5 ulas | Bawang putih, dicincang |
2 inci | Halia, dihiris |
8 batang | Serai, dikisar |
6 cawan | Beras, direndam selama 1 jam dan ditapis |
2½ sudu besar | Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Perisa Ayam 72g |
150 ml | Santan pekat |
5 cawan | Air |
2 cawan | Air pandan |

- Cairkan minyak sapi di dalam periuk yang telah dipanaskan, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan daun pandan sehingga wangi.
- Masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan serai, tumis sehingga naik bau dan kekuningan.
- Masukkan beras dan tumis seketika. Pindahkan ke periuk nasi elektrik.
- Masukkan Seri-Aji® Perencah Nasi Goreng Perisa Ayam 72g, masukkan santan, air dan air pandan. Kacau rata, tekan suis dan biarkan ia masak.
- Sedia untuk dihidang.

Setelah nasi masak, gunakan garfu atau penyepit makanan (chopstick) untuk meleraikan nasi supaya nasi tidak hancur.


